Rabu, 18 Disember 2013

Keratan Akhbar tentang Jenjarom tahun 70-an dan 80-an



 Jawa Saman Jawa...Waduh Wak, Wes mangan?
Kisah tahun 70-an di Jenjarom.....Bunuh dan mati, jenayah...Sekampung samseng...Kita bakor, kita bakor...




 komunis masih ada lagi kat sini

 rompakan van keselamatan

Cina merompak
 Padan muka korang, Samseng
 Api nak kena potong? Pengumuman LLN


Samseng Jenjarom

Indeks Halaman Utama

Keratan Akhbar tentang Jenjarom tahun 60-an



Ok,bhai...yang ini pula kisah Jenjarom tahun 60-an...Slow-slow baca tu. Kalau tak berapa nak faham, suruh anak bacakan dan terjemahkan, ok?
 Seronok cerita kisah cinta tiga segi ini yang berakhir dengan tragis di Bukit Kemandol dekat Jenjarom. Mestilah pasal sakai, bro! Hahahaha...Nanti ler, bila aku free, aku terjemahkan untuk korang yang BI dapat cangkul dalam SPM dulu...




Ini kisah masa pilihanraya dulu...Cina Jenjarom banyak sokong parti DAP, bukan  Parti Perikatan yang guna simbol kapal layar dulu.

 Kisah sedih kematian lepas berjumpa dengan keluarga

Rancangan kerajaan nak bina kilang mengetin nenas...Sampai sekarang, habuk pun tarak

 Bergaduh masa mengundi time pilihanraya...Gangster Cina dah tunjuk belang..


 Janji kerajaan nak beri elektrik pada semua kampung termasuk Telok, Jenjarom dan Sijangkang pada tahun 1963...Semuanya auta dan janji politik belaka

Keberanian polis membantu mangsa kemalangan daripada lemas
 Kihah mahkamah tentang rompakan van bawa duit...macam pernah ku dengar tapi di mana ya?

 Chiniah, Towkay kedai kat Telok dilantik Pengerusi MIC di Jenjarom

Indeks Halaman Utama

Selasa, 17 Disember 2013

Keratan Akhbar tentang Jenjarom Tahun 50-an


Assalamualaikum semua. Aku tengah bercuti ini. Tak macam korang, cuti aku macam orang belayar serata dunia. Berbulan-bulan. To be exact, sebulan 16 hari. Ya, betul lah tu...macam kelasi kapal. Tapi aku bukan kerja itu. Kepada yang dah lama mengenali aku, tentu tak payah nak berteka -teki lagi. Yang first time jenguk blog aku ni, mungkin tertanya-tanya..kerja apa sampai lama betul cutinya tu? Untuk tambahkan pening kepala korang, dalam setahun aku bekerja hanya 190 hari. Selebihnya (175 hari) aku goyang kaki. Itu tak termasuk lagi cuti am dan hujung minggu....Hahaha...macam bos, tapi aku kuli je. Nak bagi korang lagi sakit hati kat aku, aku kerja setengah hari tak sampai...Dari pukul 7.30 pagi sampai 1.00 tengah hari..itu sahaja. Dah pening dah? Tak tahu nak teka? Korang pikirlah sendiri. 

Jadi untuk mengisi dan membunuh masa (istilah Inggeris ,To kill time), aku pun belayarlah satu dunia tanpa beralih kerusi. Hmmm...itu pun tak faham...aku surf internet ler...Maka banyaklah yang aku terjumpa...kisah-kisah lama yang berlaku di sekitar Telok termasuk Jenjarom dan Sijangkang. Banyak jugalah berita yang aku dapat, Syiok juga baca surat khabar lama-lama ini. Tapi kebanyakannya dalam bahasa Inggeris. Sebab itu ler Dr. M susah payah suruh kita semua belajar cakap omputeh. ini ler salah satu sebabnya...hahaha...Aku akan translatekan (terjemahkan sedikit intipati berita itu tapi idak ler semua satu perkataan demi perkataan.. Mati ler teman, yeop...Sejak bila pulak orang Telok jadi orang Perak ni? Malaysia boleh..Malaysia Baguuuuz..hihihihi.

 Berita dekat bawah ini tentang Jenjarom tahun 50-an. Lepas itu baru tahun 60-an, 70-an dan 80-an kalau ada, ok? Hek Eleh...Mana berita tentang Telok? Sabor dulu, yeop.. Macam cerita hindustan juga, hero kalah dulu...nak bagi korang saspens dulu..Lepas Jenjarom, Baru ler Telok dan Sijangkang...Lagipun...ikut suka aku ler..hahahaha. Korang bacalah.ya...
Kebanyakan cerita tentang Jenjarom ini kisah komunis dan kampung baru. Berita tentang Jawa di Jenjarom. Takde lah, wak. Nanti bila aku ingat, aku tuliskan nama surat khabar dan tarikh laporan berita, ok? Pleasant reading, everybody.

Pertama, yang ini berita tentang ribut yang telah melanda Jenjarom, Telok dan Sijangkang pada tahun 1953

Kedua, berita tentang demam campak yang membunuh 5 orang kanak-kanak 
 Yang ini pulak tentang komunis simpan duit bernilai RM13,000 dalam hutan.

 Kisah General Templer yang nasib baik tak arwah apabila kereta dia tergolek dog on the way to kampung-kampung baru Cina dengan tujuan untuk memaki hamun Cina dekat situ pasal bantu komunis
 Yang inin pulak tentang Pembantu komunis ditangkap di sekitar Jenjarom...Ramai jugak..27 orang.

 Ini pulak kisah penyamun getah di Jenjarom
 Cerita mahkamah tentang penghantar maklumat kepada komunis dijatuhkan hukuman 6 tahun oleh mahkamah KL.
 Sekolah Cina dibuka di Kampung Baru Jenjarom
 Kisah polis makan rasuah pasal lepaskan Cina masa perintah berkurung..padan muka korang.
 Kemalangan membabitkan seorang berbangsa India di Jenjarom
Indeks Halaman Utama

Selasa, 10 Disember 2013

Aku Kontraktor: Buat Rumah Sendiri di TPG

Salam buat semua. Hari itu aku balik kejap kat Telok.  Jumpa keluarga time cuti sekolah ni..Aku pun jalan-jalan tengok rumah saudara yang baru pindah kat taman perumahan di Jalan Perepat. Aku tumpang seronok bila anak-anak saudara dah ada rumah milik sendiri.Tapi bila dia beritahu aku harga hampir 200K, aku terperanjat beruk. Iyalah. Mana taknya? Untuk rumah teres 20X60' sahaja. Itupun dia rasa beruntung kerana tempat lain lagi tinggi harganya. Aku mengiyakan kata-katanya walaupun dalam hati aku tak berbaloi. Aku yang Allah berikan sedikit tanah pusaka di Telok pun masih tak buat rumah. Hanya semak samun dan lalang sahaja yang tegak. Mungkin ular sawa sebesar tayar kereta selesa tinggal di sana. Tapi nak buat camne? Walaupun ada tanah pusaka yang sekangkang anak kera, tapi berlapis-lapis nama dalam geran. Separuh nama dalam geran tu dah expired. Maka anak-anak yang hidup pergi ke Pejabat Tanah kat Telok Datok dan tambah lagi 6,7 nama baru. Tanah semakin kecil, nama semakin ramai..Nak buat macam mana? Hakmilik ramai! Kalau nak buat rumah, mungkin bangsal lebih layak dipanggil. Bukan kerana bahan binaannya. Tapi memang kecil saiz tanahnya! Tak tahulah aku kalau ramai-ramai pakat buat flat. Tapi mana nak cengkau duit untuk buat flat? Nak makan pun masing-masing seluk poket dalam-dalam, inikan nak miliki rumah atas kayangan. Tapi untuk bahagian aku adik beradik, aku dah congak-congak (atas angin jer). Seorang, lepas faraid, dapat ler tanah 18X70 kaki persegi. Kalau nak buat sebuah seorang, memang kecil. Tapi kalau buat Semi D atas dua tanah lot tu (maknanya 36X70 kaki persegi), memang selesa. Siap ada porch masing-masing dan tanah lebih kat belakang dapur lagi. Itu oklah. Dah selesai satu bab. Kini, masalah kewangan pulak timbul. mana nak dapatkan duit selonggok untuk buat rumah semi D itu? Nak pinjam bank, no way.Takde bank yang waras nak bagi pinjaman atas tanah banyak nama. Yang kedua,  kalau adapun, boleh ke dapat RM165K seorang? Impossible,impossible. Tak tahulah mungkin dah suratan takdir, ada tanah tapi hanya sekadar atas kertas jer, tak dapat dimanfaatkan. Back to square one.

Tapi manusia yang diberi akal tidak seharusnya berputus asa. Kena cari jalan atau rakan kongsi....hahaha ya, rakan kongsi. Cari orang yang nak buatkan kita rumah secara percuma TETAPI beri dia hak menyewakan rumah tersebut selama beberapa tahun untuk dia dapatkan modal balik berserta keuntungan. Kita sebagai pemilik tanah dan rumah bolehlah dapat sedikit dividen atas keuntungan tersebut. ATAU kita boleh juga sewa balik rumah 'kita' tu dan duduk sehingga habis tempoh perjanjian.Serupa sewa belilah. Akhirnya, walaupun mungkin selepas 10-15 tahun menyewa, akhirnya rumah itu milik kita secara mutlak.

ATAUPUN Plan B. Aku tunggu duit pampasan pencen. lepas tu aku buat sendiri. Tak payah nak merayu kat jaga bank. Buat rumah sendiri. Habis cerita. Tak payah hutang bawa ke kubur. Nanti mati susah woii! Tapi apa kepandaian aku? Ketuk paku pun bengkok, inikan nak tegakkan rumah semi D! KAH,KAH,KAH...Baik aku gelak sendiri sebelum aku digelakkan...Sekali lagi..KAH,KAH,KAH.
Fikir punya fikir, apalah bodoh sangat aku ni? Upah jer lah. Duit dah ada selonggok, pilih jer kontraktor yang kita konfiden. Dua bulan siaplah mahligai impian. So aku buat pengiraan sendiri.dan search internet lalu terjumpa perkataan-perkataan skema di bawah:
Kadar harga semasa yang diguna pakai oleh kontraktor bina rumah adalah antara RM110 ~ RM130/ka2 buat masa ini. Kadar harga ini termasuklah upah pekerja, bahan binaan, sistem pendawaian letrik dan sistem paip bagi bekalan air dan ianya hanya sesuai bagi bandar-bandar kecil dan sederharna saja.
Jika keluasan rumah tersebut adalah adalah 1500 kaki persegi maka harganya kos pembinaan rumah bungalow tersebut adalah:-
1500 x RM110 = RM165,000
Pada asasnya kos pembinaan bagi sesebuah rumah adalah terbahagi kepada perkara berikut:-
Jadi, aku baca dan perhatikan betul- betul. Rumah harga RM165K, 32 peratus untung dan habuan kontraktor. Bayangkan untuk kerja tak sampai 2 bulan, dia dapat RM52,800, sedangkan aku nak kumpul sebanyak itu setahun kerja bertungkus lumus, macam kuli batak. Patut ler ramai kontraktor pakai Merz mata belalang! Sorry, bro..no way, man! Aku pun nak jadi macam korang. Apa susahnya jadi kontraktor? Ini bukan rocket science! Kalau setakat baca pelan, aku pun boleh. Lagipun aku nak buat rumah aku jer, bukannya kontraktor sepanjang masa. Please move aside,bro. Give way to the new contractor in town. Me.
Kalau kita yang uruskan sendiri, maka tak perlu lagi khidmat kontraktor. Kitalah kontraktornya! Bukankah ini rumah kita sendiri? Bukannya susah sangat, janji tahu beberapa perkara asas udah ler. Cuma komitmen masa itu perlu. Kalau tak ada masa, forget it. Bayor jer lah RM52,800 kat kontraktor tu. Lagipun itu korang punya duit, bukan duit aku! (sindir nampak?) Dengan RM52 ribu lebih tu, aku rasa aku boleh pergi buat haji suami isteri dan 3 orang anak. Atau aku boleh sedekahkan kat mana-mana maahad tahfiz sebagai sedekah jariah aku sekeluarga. Itu lebih baik daripada aku beri kat kontraktor dan kemudian menyesal dan menyumpah kerana mutu kerja workmanship yang menyakitkan mata dan hati seumur hidup, atau selagi rumah itu tertegak. 
Kalau korang berminat, tak perlu gi sana ke mari.semuanya di hujung jari anda. Dalam internet ini macam-macam ada, emak dan abah je yang tak ada. Luangkan masa cari dan belajar tentang ilmu pembinaan. Bukan kita yang nak buat semua kerja tu. Kita cuma... cari,,selaras,pantau,bayar..itu jer. Oh, ya...lagi satu perkara. Disebabkan duit kita dah banyak yang akan kita laburkan untuk projek ini (memey ler...berpuluh atau beratus ribu, ada baiknya kita buat perjanjian  dengan sub-con kita ...takut kita dipermainkan dan jangka masa pembinaan ikut suka diorang jer. Semuanya mesti melalui lawyer yang korang sendiri lantik. Biar keluar duit lebih sedikit daripada rugi banyak dan terasa bodoh yang bertingkek-tingkek kerana dipermain-mainkan orang. Lagi pun duit pembayaran melalui lawyer korang, mesti diorang akur ngan syarat-syarat yang korang buat. Kalau dah siap 100 peratus pun, jangan bayar habis. Baki lima peratus lawyer akan simpan sebagai jaminan workmanship selama 18 bulan. Kalau tak ada apa-apa komplen daripada korang, baru lawyer lepaskan. Barulah kita ini bos rumah kita sendiri. Barulah senang kehidupannye! Rumahku Syurgaku.

A.Pra Pembinaan
Memahami pelan rumah
Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.
Penyediaan pelan rumah
Memohon kelulusan pelan
Melantik tukang rumah

B.Peringkat-peringkat pembinaan
- Mengenal pasti sempadan tanah anda
– Mengenalpasti lokasi tapak rumah.(setting out)
– Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork.
– Kerja-kerja pengorekkan/penggalian
– Kerja-kerja membina tapak asas
– Membina grd. Beam
– Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit
– Tiang- tetulang, formwork dan konkrit
– Lantai konkrit
– Roof beam
– Dinding bata
– Plaster / melepa
– Bumbung
– Kerja kemasan
– Kemasan lantai
– Cara memasang jubin lantai
– Jubin dinding
– Kerja mengecat

C.Pengurusan
Mengurus pembelian bahan binaan
Kualiti binaan
Mendapatkan bekalan air dan letrik.
Mendapatkan sjil layak menduduki ( CF )

Ooops..sebelum terlupa, jutaan terima kasih aku buat pemilik blog ini, banyak pahala korang:
http://bina-rumah.com/wp/pengiraan-kos-bina-rumah-dan-kos-bahan/


Indeks Halaman Utama