Jumaat, 13 Jun 2014

Buat Rumah Sendiri Secara Percuma di TPG

Salam buat semua. Jumpa lagi kita. Hari itu aku dah ceritakan kat korang macam mana nak buat perbandingan sama ada nak buat rumah sendiri atau beli rumah daripada pemaju. Kedua-dua ada pro and con, kata omputeh. Dah baca ke belum ni? Bacalah, sebelum korang tersalah buat keputusan. Menyesal nanti. Menangis tak berair mata. Tapi jangan buat keputusan lagi. Stay up with open minded. Aku belum habis sekolahkan korang. Tunggu sampai kuliah akhir aku nanti. Lepas itu, pandai-pandai ler korang. Duit di tangan tu masukkan kat bank dulu. Bank Islam ler. Jangan bank makan riba pulak. Nanti tak pasal-pasal korang seret aku bersama nanti. OK ler. Kali ini aku nak korang tengok aku buat perbandingan buat rumah atas tanah pusaka/ tanah sendiri dan pembelian tanah lot. Dengar dan tengok dulu. Tu nak ke mana pulak tu? Oklah pergi ler buang air dulu, lepas tu jangan korang ke mana-mana. Berkelip mata pun aku tak benarkan. Hihihihi...cikgu ler katakan.

Oklah, seperti yang aku cakap tadi tanah sendiri ini ada dua, sama ada tanah yang korang beli dengan  duit hasil titik peluh korang sendiri atau tanah kurnia, pemberian badan politik dan yang lagi satu tanah pusaka, tanah anugerah datuk nenek moyang yang tak sempat mereka gadaikan (adus, bisa sungguh ya?). Kalau tanah sendiri takde masalah tapi kalau ler korang  nak uruskan tanah pusaka tadi, bibit-bibit masam-masam muka dalam ahli keluarga pasti berlaku.. masa nak bahagi harta pusaka tadi… samada nak bagi ikut faraid atau nak bagi sama rata. Pastu benda ini berlarutan sampai. hari raya pun tak datang rumah.. sedara mara kenduri tak datang.. nak bincang pasal tanah jauh sekali laa.. akibat dia.. tanah pusaka tadi terbengkalai macam tuu jer.. ayoyo... rugi bhai.. rugi

Tapi kalau lah tanah tu kita beli sendiri.. kita beli share-share.. satu tanah kita beli berempat.. macam mana kritikal pun masalah tanah tu.. Insyaallah kita masih boleh lagi duduk semeja.. kasi bincang untuk selesaikan masalah tanah tadi. Pelik bukan? Harta yang dapat free.. dapat percuma.. untung banyak.. tak mau bincang.. merajuk .. siap kutuk adik-beradik lak tu.. tapi yang usaha sendiri nii.. boleh bincang pulak.. hehehe

Tak per.. kita tinggalkan masalah itu dulu.. jom kita ikuti macam mana saudara aku, A berjaya selesaikan masalah tanah pusaka keluarga dia orang.. yang selama ni.. kes dia agak kritikal... ICU. 
Kisah ceritanya macam nii.. saudara A ni ada tanah pusaka.. tanah tu kat TPG.. tanah tu kecik... 1 ekar je.. Tanah itu masih bersatus pertanian.  belum pun convert ke bangunan kediaman.. lokasi tanah tu cun gila.. strategik gila.. harga pulak kalau jual senang-senang boleh capai 500k seekar, maklum ler tepi jalan besar.
Masa nak uruskan pusaka dulu.. ada sikit krisis.. sebab adik beradik lelaki.. nak bahagi harta pusaka tadi ikut faraid.. tapi adik-beradik perempuan lak nak bahagi ikut sama rata.. jadi ada sikit-sikit masam muka laa.. tapi mereka buat keputusan gak.. bahagi sama rata. Lepas itu start lah.. bibit-bibit masam muka.. langsung tak leh bincang pasal tanah.. sampai satu tahap.. saudara A dah agak panik dah.. mereka ada tanah.. tapi tak boleh buat apa dengan tanah tu.. nak jual tak boleh.. nak pajak.. nak buat apa pun tak boleh..Semak makin meninggi. Duit tak masyuk, yang masuk ular tedung dan ular sawa buat sarang untuk diorang sekeluarga.

Jadi saudara aku tu, A jumpa aku.. kita orang bincang-bincang.. kot- kot ler.. ada jalan nak selesaikan masalah tanah dia orang tu. Mula- mula aku bagi dia dua pilihan: 
1. Jual seadanya (status pertanian) mengikut harga semasa dan ambil RM500k. Kemudian dibahagi empat. Jadi seorang dapat RM125k.
                                                            ATAU
2. Jual ikut kaki persegi (status kediaman) mengikut harga semasa RM30-35 sekaki persegi. 
Dia tanya balik kat aku mana lebih menguntungkan? Aku kata memang ler pilihan B tapi korang kena keluarkan modal sedikit dan bersabar. Berapa lama? Aku kata 6 bulan hingga setahun. OKlah. Dia nak dengar apa plan B aku tu.

A. KIRA NILAI TANAH
Apa yang kita orang buat.. kita orang kasi kira nilai tanah tu dulu.. katakan sekaki persegi.. area sana sekitar RM30 – RM35
1ekar = 43560kp 
Kalau sekaki  harga dia RM30.. jadi RM30 x 43560kp : RM1,306,800  (nilai tanah keluarga A)

B. KIRA NILAI SETIAP ADIK BERADIK (4 orang)

RM 1306,800 /4 = RM 326,700
Nilai tanah.. bagi setiap adik beradik dapat.. berdasarkan pembahagian pusaka. Aku kata itu secara kasar…belum tolak khidmat juruukur dan pertukaran status tanah (pertanian ke kediaman). Katakan lah upah ukur dan tukar status tanah RM 10,000. Jadi setelah dikira, bersih tiap-tiap orang dapat RM 324,200...Wow, kata kawan aku...ini lebih baik daripada bodoh-bodoh jual kat Cina (pasal susah nak jual kat Melayu kalau harga RM500k tu) Perbezaannya cukup besar, lagipun itu ler saja tanah pusaka yang ada, kata A.... RM324200 tolak RM 125000 =  Tambahan RM199,200 setiap adik beradiknya!

Bila dah ada info cenggini.. pastu korang fikir-fikirkan lah..Korang timbang-timbangkan lah. Setakat ini.. pengalaman aku lah.. bila kita mampu tunjukkan untung setiap adik beradik yang macam ni.. Insyaallah.. yang masam-masam muka sebelum ni, dah boleh selesai Insyaallah. Dia orang boleh sepakat balik.. boleh duduk semeja balik.. untuk urus harta pusaka sekangkang kera tu..

Kemudian dia kata kat aku, walaupun setiap orang dapat lebih RM300k, tapi kalau nak beli rumah kat TPG ni, rumah teres dua tingkat dapat ler. Tapi menyesal juga rasanya kerana itulah satu-satunya tanah pesaka yang diaorang ada, lagipun nostalgia bersama orang tua masih dalam ingatan diorang adik beradik. Aku kata kalau gitu, kita ikut Pelan C. Hah.. Ada lagi plan C? Ya lah kata aku..korang nak duit tapi korang masih nak buat rumah kat tanah itu, kan? Ya. kata dia bersungguh..tapi macam mana?

Aku kata nantilah aku beritahu. Malam ini aku ada hal. Lagipun cerita cenggini, mestilah kat cofee house ke, warung mamak ke..yelah HAUS katakan. Lagipun korang nak buat house, kan? Besoknya dia kata nak jumpa aku kat  Allson Kelana Seremban, minum petang katanya...Hihihi. Aku kata kat dia aku main-main jer. Kalau kau ajak aku turun Telok pun aku balik, lagipun ini kan time cuti sekolah. Kata dia tak apa, dia nak dengar idea first class aku itu... Tak sabar benar dia nakdengar plan C aku tu...

A. KIRA NILAI TANAH

Apa yang kita orang buat.. kita orang kasi kira nilai tanah tu dulu.. katakan sekaki persegi.. area sana  kali ini tetapkan RM35

1ekar = 43560kp 
Kalo sekaki  harga dia RM35.. jadi RM35 x 43560kp : RM1,524,600  (nilai tanah keluarga A)

B. KIRA UPAH TOLAK TANAH,  BUAT JALAN, BUAT PARIT  JURUUKUR PERUNDING

Tolak Tanah.....RM 800
Buat Jalan.......  RM5,000 (beli tanah merah dan batu kasar)
Buat Parit........ RM800
Upah ukur.....   RM10,000
Tukar Status.... RM 3000
---------------------------------
Jumlah              RM19,600

Jualan-kos = RM 1,524,600 - RM19,600 

                 = RM 1,505,000/4
                 = RM 376,250 seorang
TETAPI......
Jumlah keluasan tanah itu setelah ditolak jalan dan parit, kira-kira tinggal bersih kira-kira 32,000kp. Kalau korang empat beradik nak buat rumah sebiji sorang, korang kena pecahkan tanah itu pada 8 bahagian. Setiap adik- beradik dapat 2 lot  banglo (normal banglo lot kira-kira 50 x80, 4000kps). Satu lot korang jual, satu lot korang buat rumah sendiri. Kalau korang jual satu lot tu,  korang boleh dapat RM35 x 4000kps= RM140,000. Di samping ada tanah untuk korang buat rumah sendiri, korang boleh dapat duit sebanyak itu dan jiran baru. Sekarang ini korang 4 beradik dan 4 jiran baru...dah ada 8 rumah dalam tanah pusaka korang. Tapi korang jangan salah anggap, korang dan jiran baru ada tanah lot jer, rumah masing-masing buat sendiri tau.

Laa...kata kawan aku...aku mana ada duit nak buat rumah lagi? Mana ada bank nak bagi buat pinjaman perumahan? Aku kata kat dia balik...Yang kau dapat RM140k duit orang beli lot kau yang lagi satu tu buat apa? Gunakanlah buat rumah. Dia kata dia ingat nak simpan duit tu untuk belanja gi Mekah dan anak-anak nanti. Aku cakap kat dia suka hati engkau ler, kan aku dah cakap status tanah ini dah status kediaman, masing-masing lot ada geran yang berasingan. Kalau nak buat pinjaman kat bank, mesti diorang terima sebagai cagaran. Ya kah? apasal tak bagi tahu awal-awal,ngok? Tengok tu..kita dingokkannya. Nasib baik ler aku fikir sedara, kalu tidak memang aku hantar bil untuk yuran perundingan aku ini...baru engkau tahu siapa yang ngok, NGOK!
Tapi aku cakap kat dia, kalau aku ler jadi cam dia...aku buat cenggini:
Duit RM140,000 hasil jualan lot itu aku pecahkan jadi dua bahagian
Duit buat rumah....................................RM100,000
Duit pergi Mekah (laki bini)..................RM40,000

Duit buat rumah tu aku kata engkau boleh dapat dua pintu, semi-D aku kata.Setiap pintu berukuran 20 x 80. Kebiasaanya rumah teres mempunyai 3 bilik tidur, ruang tamu bersekali dengan ruang makan, dapur dan 2 bilik air.Ada baki 10 kaki untuk laman dan belakang. Selesa apa? Dia kata nak buat apa dua rumah?. Aku katakan kat dia, satu kau duduk anak beranak, yang lagi satu engkau sewakan ler. Busuk-busuk masuk tiap-tiap bulan RM 500, ngok! Hahaha..Aku pulangkan balik ngok kat dia. Ya tak yalah. Kata dia sambil garu kepala. Otak engkau otak antarabangsa, superb. Tapi dapat ke buat dua pintu dengan RM100k tu? Aku kata apasal pulak tak boleh, engkau ada baca tak blog aku? Belum. Aku kata baca dan fahamkan dulu entri aku "Aku kontraktor: Buat rumah sendiri di TPG" itu. Yelah, yelah kata dia. Yang pasti hari itu dia balik ke Telok dengan wajah berseri-seri. Tak sabar rasanya dia nak ceritakan consultation kitorang dengan adik beradiknya. Kalau jadi nanti, jangan terperanjat kalau posmen hantar surat daripada aku dengan bil RM10,000. Kecik jer tu,bhai..Bayar kongsi-kongsi dengan adik beradik korang.HAHAHAHA










1 ulasan:

  1. salam tuan..sy ada tanah pusaka di TPG dlm 3.5ekar...sy ingin berbincang lanjut dgn tuan berhubung tanah tersebut...macamne nk contact ye?no telefon sy 0197905491/016636554...kalau boleh sy nak jumpa face to face untuk berbincang...trime kasih

    BalasPadam