Khamis, 25 September 2014

Hidup Mewah di TPG....Lepas Pencen

Assalamualaikum...apa khabar semua orang kampung? Harap-harap sihat-sihat belaka. Lama bebenor rasanya tak menulis di sini..bukan apa..terasa rindu kat kengkawan di sekitar TPG dan Klang.
Wah, tak lama lagi Telok akan mengalami facelift yang hebat!..ke arah bandar baru..Atas kertas, perancangan TPG akan menyaksikan pembangunan hebat terutamanya zon perumahan dan perindustrian berasaskan maritim di Telok Mengkuang dan Sijangkang di pesisir Sungai Langat. Nilai hartanah pastinya akan melambung tinggi..Takde lagi dijual secara ekar, kini kira kaki persegi.

Sengaja aku mulakan kata-kata dengan membaca apa yang ada dalam kotak fikiran korang. Rata-rata kita yang dah berumur ini dah mempunyai rumah sendiri, sama ada kita beli atau buat sendiri di atas tanah pusaka orang tua. Syukurlah. Masih ada tempat untuk kita membesarkan anak dalam persekitaran yang kondusif, selesa, dan selamat. Cuma...apa rancangan kita untuk menyara hidup kita dan keluarga (termasuk anak cucu yang tinggal bersama) selepas bersara nanti? Hakikatnya nilai wang RM semakin kecil. Jikalau dahulu dengan gaji RM1,000 macam-macam yang boleh diperolehi, rumah murah RM25,000, Proton Saga RM19,000 dan lain-lain lagi. Sekarang gaji RM1,000 boleh beli motosikal dan sewa rumah sahaja.

Nak ke kebun di Telok Mengkuang dah tak larat. Maklum ler dari muda sampai umur 5 series ini cuma pegang pen di pejabat atau di sekolah sahaja. Memang ler EPF atau pencen ada tapi lama-lama bukit pun boleh runtuh....mana cukup?  Nak kerja balik...hentikan ler..Bukan tak bersyukur tetapi hidup mesti diteruskan.Tak payah nak paksa diri minta kerja jaga kat supermarket atau kilang kat Telok tu. Life must go on. Jadi, apa cara nak buat duit?  Haaah...di sini aku nak bagi cadangan pada korang yang asyik kering memanjang poket tu..Buat Duit pasif.  Duduk jer kat rumah, jaga cucu, main dengan cucu..biar duit masuk dalam akaun bank tiap-tiap bulan sampailah kita...ehem berpindah ke Alor Pak Datu...orang Telok jati faham ler maksud aku tu...Hihihi... ke liang kubur ler...

Nak tahu apa caranya? Duduk diam-diam, mata pandang papan hitam, pasang telinga capang korang, dengar apa cikgu nak cakap ni...Back to School again. Aku sekolahkan korang balik. OK murid-murid, cara-caranya....

Renovate rumah korang jadi asrama untuk pelajar kolej/universiti atau pekerja. Cantik ler pasal Telok memang lokasi paling tepat kerana tak jauh ke Banting, Port Klang, atau Shah Alam. Kilang bersepah, kolej dan universiti banyak. Jadi demand untuk tempat tinggal banyak dan tinggi. Tak perlu risau nak cari penyewa. Malam penyewa lama keluar, esok dah masuk penyewa baru. Apa? Mana korang ada rumah lain selain daripada rumah yang korang duduk tu? Itu ler pasal! Belum aku habis cerita korang dah menyampuk. Dengar ler dulu...hiiish.
Memang ler aku tau korang takde rumah lain, pasal tu korang pokai .(Aduss, biso bonar bunyinyo. menikam kalbu)...hahaha.. Jangan ler ambil hati..teman berlawak jer tu..Kita serupa. Aku pun rabak dan koyak macam korang juga.

Caranya, sewa 2 buah rumah sewa, ada 4 bilik tidur dan 2 bilik air. Berbekalkan dengan sedikit wang simpanan kira-kira RM20k, terus buat dua buah hostel untuk penyewa wanita bujang. Tetapi buat dulu perjanjian menyewa dengan tuan punya selama paling kurang 2 tahun, kalau boleh 3 tahun hingga 5 tahun. Modal sebuah rumah lengkap dengan deposit dan fully furnished sekitar RM10 ribu.

Ubahsuai rumah itu menjadi tempat tinggal ataupun asrama buat pelajar-pelajar kolej/universiti dan juga pekerja.Penyewa adalah wanita bujang. Kira per kepala atau per bilik. Apa yang korang perlu buat ialah  buat sikit renovasi mengikut kesesuaian dan permintaan yang sedia ada. Pasang tikar getah..jika tiada tiles, renovate apa yang patut, cat, pasang rail langsir, buat langsir, tebuk dinding,pasang ampai kain besi tambahan di dinding (penyewa ramai dalam satu rumah),order perabot dan barang letrik,susun2 barang..buat interior,buat kunci semua penyewa, Rumah tersebut, lengkapkan dengan fully furnished seperti katil tingkat, tilam, meja makan, dapur,kabinet dapur,mesin basuh,tv,peti sejuk, wifi percuma dll. Sewa meliputi air, elektrik dan yuran penyelenggaraan. Bagi penyewa betul-betul best and selesa. Orang kata ‘ jaga penyewa, steady pendapatan kita'. Matlamatnya supaya kita boleh naikkan kadar sewa kepada penyewa.




Kemudian buat surat perjanjian dengan penyewa, pengiklanan (buat web/blog /banner/masukkan iklan dlm internet, tampal iklan di merata tempat, email & sms pelanggan, layan panggilan telefon pelanggan, layan pelanggan nak datang tengok rumah. 10 orang tengok ...mungkin sorang dua sangkut. Kerja ni penat sikit. Dah penuh penyewa, lega sikit.

Bayaran? Okay... dari segi bayaran, cajlah berpatutan. RM200 seorang, maksimum 9 orang, Mesti diorang nak walaupun mahal sedikit pasal rumah kita itu more better lah berbanding tempat lain yang ibarat asrama, ramai, rebut-rebut toilet.  Jangan lupa...Ambil deposit 2 bulan seorang.
Kutip sewa jer sebulan sekali.Setiap 1hb kutip sewa.Tempoh tunggak sampai 4hb. Jika  melebihi 5hb, denda RM10 satu hari. Bukan nak kejam atau nak cari untung.Tapi itu strategi untuk disiplinkan mereka. Kalau tak buat begitu, kita rugi atau dianiaya (dimain-mainkan) dek penyewa.

Alhamdulillah boleh dapat untung paling sikit Rm800 sebulan sebuah rumah (2 buah dah RM1600) tapi ingat, bergantung kepada kemasukan penyewa. Dalam tempoh tak sampai setahun, dah pulang modal dah duit kita tu. Yang lain itu,sampai habis tempoh kontrak kita..untung semata-mata.
Masuk tahun kedua, buat lagi hostel kat tempat lain pulak. Begitu ler seterusnya, dan lagi,dan lagi...

Hehehe...OKlah dah tengah malam ni, tetiba pulak mata aku mengantuk, macam dipanggil-panggil isteri naik katil. Korang? Aku tak tahu ler..Korang tidur ler sambil mimpi-mimpikan duit bisnes baru korang tu...Selamat malam, Mat Jenin Moden..Kih, kih,kih. Assalamualaikum.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan