Sejarah Penjara di Klang (1871-1896)

Salam buat semua. Syukur alhamdulillah, kita dipertemukan Allah SWT sekali lagi dalam blog aku ini. Moga-moga kehidupan kita sentiasa dalam redha Allah. Selawat dan salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Moga-moga kita bersama Baginda di dalam syurga kelak di akhirat. Apa khabar semua? Kabare wak? Waras dan masih keras? Hari itu aku bercerita tentang sejarah awal polis di Klang. Aku berasa seronok sangat. Bukan kerana posting aku dah mula top atau apa-apa...Seronok pasal banyak hal aku dapat tahu tentang kisah silam dan sejarah hitam di Klang. Aku tengah mula buat kajian tentang sejarah awal polis kat Banting dan Telok pulak...maksud aku TPG. Kadang-kadang orang terkeliru bila aku tulis Telok sahaja. Mereka tertanya-tanya Telok yang mana satu? Sekitar Klang  dan Kuala Langat sahaja ada berpuluh-puluh kampung bernama Telok. Jadi, diorang kata kat aku, cakap biar terang..
So. guys, maafin aku... ya kerna selama ini aku bikin kalian bingung. Bukan gitu sih maksud aku! Oklah, kalau gitu, biar aku kabarin agar jelas segalanya...Kalu gue ngomong Telok, gue maksudkan Kg. Telok Panglima Garang. Kalu gue kata TPG, gue maksudkan seluruh daerah kabupaten (mukim)nya. Jadi,maafin gue ya! Hahahaha...bagaimana sih, kok Indon jadinya?

Jadi, setelah cerita pasal polis, kali ini aku nak kasi tahu sama engkau worang cerita pasal penjara di Klang. Apa? Ada penjara kat Klang? Biar betul! Hahaha...Aku dah agak dah soalan-soalan begini pasti timbul. Pelik.Tak pernah dengar. Atuk nenek tak pernah cerita pun. Betul ke Bohong?
Kih,kih,kih... aku cukup seronok surprisekan korang. Sebab apa tau? Sebab bila intro aku berbunyi pelik, korang akan tertarik, menarik dan korang akan kata kat aku, Kau memang The Bomb. Aku bukan nakkan pujian korang, bhai. Tapi aku ini kan cikgu sekolah. Kalau nak tarik perhatian bebudak yang dah duduk atas kerusi yang sama berjam-jam tu, aku kena buat set induksi yang menarik. Cukup menarik untuk tarik perhatian diorang pada pengajaran aku di kelas, at least untuk satu masa (40 minit) dan kalau berjaya, mereka akan terus menanti kedatangan aku ke kelas mereka keesokan harinya. Itulah keseronokan menjadi pendidik yang dah otai macam aku ini. Setiap hari bukan satu rutin biasa mengajar, kerana ada sahaja perkara baharu yang berlaku dalam kelas.

So guys, to tell the long story short, aku nak bagitahu korang, MEMANG ada penjara kat Klang!
Mana dia? Apa buktinya? Hujah pendakwa raya begitu aku dah agak dah dan aku dah siap sediakan hujah pembelaan. Kalau bukti fizikal, tentang rupa dan bentuk penjara itu, memang dah tak ada dah. Kesan-kesan runtuhannya pun dah tak ada. Sebab ini dah lama berlaku. Atuk nenek kita pun tak ada lagi. Tapi kalau korang nak tahu, penjara kat Klang ini dah wujud sebelum terbinanya penjara Pudu kat Kuala Lumpur pada tahun 1896 tu. So, aku terpaksa backup cerita aku ini dengan bukti sekunder, bahan penerbitan. Aku dah pergi selongkar arkib akhbar Straits Times di Singapura itu dan banyak yang aku dah jumpa. Aku juga dah baca buku-buku yang ditulis oleh perantau- perantau, Melayu dan Mat Saleh, masa mereka singgah di Klang suatu masa dahulu. Jadi hujah- hujah aku berpandukan hal-hal ini. So, jom ikut aku balik ke Klang  pada tahun 1872 hingga 1896, ketika British bermaharaja lela di Malaya.

Setelah pasukan asal Polis Selangor dibentuk pada tahun 1871 oleh Tengku Kudin untuk menjaga Klang, maka terbentuklah pula sistem kehakiman British di Selangor pada tahun 1875 Pada mulanya Magistret Inggeris dilantik bersama wakil-wakil sultan sebagai jurinya. Namun setelah itu, British mula mengadaptasi Civil court berdasarkan British Common Law sebagaimana di Singapura dan Negeri-negeri Selat yang lain. Hakim, peguamcara dan peguambela dipilih daripada mereka yang bertauliah. Hal-hal keagamaan bersangkutan dengan Islam kecuali kes-kes jenayah adalah di bawah  urustadbir Sultan dan mufti baginda. Setelah hukuman dijatuhkan, banduan akan dihantar ke penjara untuk menjalani hukuman sebagaimana diperuntukkan oleh undang-undang.
Untuk kes-kes dimana hukuman mati dikenakan, perkenan sultan hendaklah diminta terlebih dahulu sebelum hukuman dijalankan. Begitu juga sebaliknya, sultan boleh memperkenankan pengampunan bagi kes-kes rayuan hukuman mati tersebut. Tapi sebelum aku pergi lebih jauh, korang bacalah dahulu gambaran yang diberi oleh perantau- perantau tersebut:

1. Klang dalam bulan April tahun 1872…Dari perspektif  Muhammad Ibrahim Munsyhi  (Anak Munsyhi Abdullah),
"Dalam Bandar Kelang terdapat banyak rumah atap yang baharu didirikan, berderet di kiri kanan jalan; ada di antaranya terdiri daripada kedai Cina dan orang Melayu. Di antara rumah itu  banyak yang disewakan dengan mahalnya iaitu setiap rumah sewanya dari tiga sampai enam ringgit sebulan. Jumlah rumah dalam Bandar Kelang masa itu lebih kurang 400 buah. Ada beberapa batang jalan yang baru dibuat dan banyak simpang pula. Sebatang jalan yang lurus dari kota tadi sampai ke bandar diberi nama China Street. Di hujung jalan inilah ada sebuah stesen dan jambatan. Masjid belum ada melainkan surau atap lama yang belum dibaiki. Ada juga jel (penjara), balai polis dan rumah sakit, semuanya rumah atap."

2. Klang in 1879… dari perspektif  Isabella Lucy Bird  dalam bukunya,     The_Golden_Chersonese_and_the_Way_Thither
"Klang does not improve on further acquaintance. It looks as if half the houses were empty, and certainly half the population is composed of Government employés, chiefly police constables. There is no air of business energy, and the queerly mixed population saunters with limp movements; even the few Chinese look depressed, as if life were too much for them. It looks too as if there were a need for holding down the population (which I am sure there isn't), for in addition to the fort and its barracks, military police stations are dotted about. A jail, with a very high wall, is in the middle of the village.
I went to see the jail, a tolerable building,–a barred cage below, and a long room above,–standing in a graveled courtyard, surrounded by a high wall. Formerly there were no prisons, and criminals were punished on the spot, either by being krissed, shot, or flogged. Here they have a liberal diet of rice and salt fish, and "hard labor" is only mild work on the roads. The prisoners, forty-two adult men, were drawn up in a row, and Mr. Syers called the roll, telling the crime of each man, and his conduct in prison; and most of those who had conducted themselves well were to be recommended to the Sultan for remission of part of their sentences. "Flog them if they are lazy," the Resident often said; but Mr. Syers says that he never punishes them except under aggravated circumstances. The prisoners are nearly all Chinamen, and their crimes are mostly murder, gang-robbery, assault, and theft. About half of them were in chains. There is an unusual mortality in the prison, attributed, though possibly not attributable, to the enforced disuse of opium." 


Hahaha....Apasal korang terlopong dan ternganga? Tak percaya? Tapi aku pun macam korang juga, skeptikal. Ya lah, ada penjara, tapi kat mana? Maksud kita lokasinya. Yang pasti, penjara ini ada di tengah-tengah  Klang dan bertembok tinggi, sama ada bersebelahan Gedung Raja Abullah atau MEMANG Gudang Raja Abdullah yang telah diubahsuai menjadi balai polis dan penjara. Hmmm, banyak sangat kemungkinan. Biarlah sejarahwan yang menyatakan lokasi tepat penjara ini. Kalau awal dan akhir tahun 1870an itu, aku agak-agak (tak sampai 100% pasti), penjara yang diorang maksudkan itu, penjara milik Tengku Kudin, pasal mengikut catatan sejarah yang aku baca, penjara pertama yang dibina oleh British di Selangor ialah Penjara Pudu pada 1896. Maknanya, Inggeris hanya menggunakan penjara sedia ada sejak tahun 1874 hinggalah 1896.

... It is not known where the prisoners were kept before the Pudu place was built, but the remarks by Visiting Justices and others in the present gaol could tell us..... Formerly there were no prisons, and criminals were punished on the spot, either by being krissed, shot, or flogged. 

 Jadi, kepastiannya, Confirmed: Hanya ada dua penjara sahaja di Selangor, satu di Klang dan sebuah lagi penjara yang dibina di Kuala Lumpur oleh Yap Ah Loy, Kapitan Cina :
"Owing to the distance and the absence of any kind of road, the Captain China was allowed to continue his benevolent despotism over his countrymen in and around Kuala Lumpor and the mines. Yap Ah Loy acquired a reputation for thoroughness in the treatment of criminals and other troublemakers. He built a prison large enough to accommodate 60 people, and drew up detailed rules for punishing all offenders. These offenses were graded carefully, with maximum penalties for repeat offenders. For a first offense, a thief was paraded through the streets with the stolen good tied to his back and shoulders; for a second offense, an ear was cut off; and for a third he was executed. The execution was not performed by hanging or beheading, the offender was made to kneel with his hands tied behind his back, and a sword was plunged through his throat by the executioner. On the other hand, minor offenders were more usually locked up before their trial. The punishments seemed severe, but they had a good effect on discouraging crime."

.....Yap Ah Loy's strict policies proved to be successful. In the months following his appointment, thieving became unknown. .As a result, he effectively kept peace amongst 10,000 Chinese with only a token force of six police.


Dalam bulan Julai 1875, Harry Charles Syers dilantik sebagai Penguasa Polis dan Penjara. Sememangnya pihak British mahukan banduan-banduan ini menjalani hukuman mereka di dalam penjara sahaja.Sebelum ini, hukuman yang dijalankan juga berbeza-beza.Sebagai contoh bagi kesalahan yang dijatuhi hukuman mati, penjara di Klang menjalankan hukuman bunuh secara menikam pesalah dengan keris, sedangkan di penjara Kuala Lumpur pula, pesalah disembelih dengan pedang.  Setelah penstrukturan semula polis dan sistem penjara di Selangor oleh pihak British, kedua-dua buah penjara kini ditadbir mengikut sistem penjara British di negeri-negeri Selat, dengan sedikit kelainan:

Straits are the states that start to develop the jail-prison while the Malay States is developing a prison- prison after the British set up a responsible administration. ....Prison administration was established with the main aim to create suffering in the lives of prisoners in the hope that this suffering will prevent those who commit crimes.

Sehingga tahun 1878, kes-kes serius dibicarakan di Klang, Namun dalam tempoh 1878 dan 1880, Tuan Residen dan seorang magistret akan datang ke Kuala Lumpur setiap bulan untuk berada di High Court and the Magistrates' Court di sana. Pernah satu ketika, pihak penguasa penjara Kuala Lumpur (penjara Yap Ah Loy) mencadangkan agar 5 orang banduannya yang sakit dibawa ke Klang untuk menjalani rawatan perubatan di sana.Tuan Residen bersetuju untuk membawa mereka bersama-samanya pulang ke Klang dalam sebuah bot. Banduan-banduan berbangsa Eropah akan dihantar ke penjara di Singapura untuk menjalani hukuman.

Namun, situasi ketika itu kurang kondusif untuk tujuan tersebut. Keadaan fizikal  bangunan di penjara Klang yang kecil dan  masih berbumbung atap. Masalah kesihatan banduan juga ketara. Kes kematian akibat Beri-beri, Taun, ketagihan candu bertambah. Juga masalah komunikasi dan perhubungan jalan raya yang sukar di seluruh Selangor. Tambahan pula, staff penjara juga menjalankan tugas kepolisan.
Walau bagaimanapun, ada juga kelebihan penjara ini. Tahap kesihatan banduan lebih baik keadaannya daripada keadaan rakan-rakan mereka di lombong-lombong. Mereka diperiksa oleh doktor dan singseh di sana. Pemakanan meeka juga dijaga sebaiknya, bahkan makanan banduan ini lebih baik dan enak berbanding rumah-rumah kongsi mereka di lombong-lombong. Ada juga cadangan agar sekitar kawasan penjara dipagar untuk mengelakkan banduan lari atau binatang ternakan masuk ke kawasan penjara.

In 1881, Sikh wadar were brought in to help the Malays and carpentry instructor from Hong Kong used in an effort to introduce the company in prison. Among the early industries such as broken stone and woodworking. In 1882, an attempted categorization of prisoners...

Kesalahan berat termasuk pembunuhan, rompakan bersenjata dikenakan hukuman jangka panjang. Banduan jangka panjang pula diberi tugas pecah batu. Kesalahan ringan pula meliputi kes lari dari tempat kerja (lombong bijih). Bekalan air dan kayu untuk rumah Residen, penjara dan hospital diuruskan oleh banduan. Kadang kala tenaga mereka dikerah untuk kerja-kerja pembersihan di pejabat-pejabat kerajaan, biasanya 10 orang dalam satu kumpulan.

During the early mornings, gaol warders would lead prisoners in ball and chain to sweep and sometimes water the streets to settle the dust......

Menurut laporan akhbar, The Straits Times, pada tahun 1883, keadaan di penjara Klang dan Kuala Lumpur tidak seperti yang sepatutnya. Sel untuk didiami banduan sempit dan tidak mencukupi, Jumlah banduan (terutama bangsa Cina) ramai. Akibatnya,  ramai banduan dihantar ke merata-rata balai polis di luar bandar dan dikerah untuk bekerja melakukan kerja-kerja awam di sana.

Banyak berlaku  kes lari dari penjara ketika bekerja di luar (berhampiran hutan) di bawah pengawasan wadar Melayu yang dianggap tidak amanah dan cuai ketika bertugas. Beberapa kes wadar cuai sehingga banduan melarikan diri. Dalam tahun 1885, seramai 559 banduan di penjara. Ramai  di antara mereka diberi kerja memunggah rel-rel keretapi kepada banduan. Kerja yang sememangnya berat  ini menyebabkan daripada 40 orang banduan, 16 melarikan diri. Hanya 6  orang sahaja dapat ditangkap semua. Masalahnya wadar-wadar Melayu terlalu berlembut ketika menjalankan tugas. Sepatutnya mereka tegas dan tidak membiarkan banduan duduk bersembang atau culas ketika melakukan kerja.  Wadar Sikh  pula ada masalah minum arak, Walaupun ancaman potong gaji atau tangguh gaji diberi, ini tidak memberi kesan terhadap perlakuan mereka. Namun,kelakuan wadar pada umumnya baik. Ketua Wadar, Enche Imbi dipuji atas tugas cemerlang yang dilakukannya.

Pada tahun 1889 wadar-wadar berbangsa Eropah  mula dilantik. Mengikut statistik kerajaan Selangor,pada tahun 1890, terdapat 1075 pesalah, di mana 85 merupakan banduan jangka panjang, manakala 990 banduan jangka pendek( hukuman tidak lebih setahun), 79 orang banduan berulang, mengikut perincian tersebut, pada 31 Disember 1890, terdapat 267 kes, 164 di KL,manakala 76 kes di klang, selebihnya 27orang banduan ditahan di balai-balai  seluruh negeri.

Dalam tahun 1892.  Captain Lyons, pemangku  Superitendent Penjara Selangor, mengakui hukuman di penjara kurang berkesan kerana jumlah banduan berulang dan baharu meningkat. Banduan dihantar bertugas di  rumah Residen, hospital, pejabat-pejabat kerajaan, mahkamah, dan berek -berek polis dan penjara. 117 orang setiap hari dikerah membina penjara baru (penjara Pudu) serta lain-lain tugas seperti membuat pakaian banduan , kraf rotan dan membuat tikar, topi dan pinggan mangkuk di penjara,

Setelah siap terbinanya Penjara Pudu pada tahun 1895, sistem penjaranya meliputi:
1. Hospital. 2. Bookbinding Department. 3. Recreation. 4. Rattan Workshop.
Dengan terbentuknya Federated Malay States, pada tahun 1896,penjara Pudu menjadi pusat tahanan banduan jangka pendek manakala penjara Taiping dijadikan penjara tahanan jangka panjang untuk negeri Perak, Pahang, Johor and Selangor. Pada tahun  1923, Visiting Justice System  diperkenalkan. Penjara-penjara kini menjalankan kerja-kerja mencetak, menganyam,menjahit, kerja-kerja rotan dan besi untuk para banduan. Akhir sekali pada tahun 1924, kerja-kerja pecah batu di kuari-kuari dihentikan.
Tentang kesudahan penjara di Klang itu aku tak tahu, aku belum jumpa apa-apa cerita tentangnya, tapi sebaik sahaja semua banduan di Klang dan di Kuala Lumpur dipindahkan ke penjara Pudu yang baru siap dibina itu, penjara lama Kuala Lumpur itu telah dijadikan sebagai asylum atau 'hospital gila'.

Peta Kuala Lumpur 1889
Suasana Penjara Tahun 1893
Penjara Pudu 1896
iklan jawatan kosong di Penjara 1897
 
Ration makanan untuk Banduan di Penjara Pudu tahun 1937



Ulasan

  1. Sumber ini diperoleh dari mana ya? boleh saya tau

    BalasPadam
  2. Sumbernya Banyak....
    1. Ada 3 rujukan Buku tertulis dlm artikel ini.
    2. Sumber- sumbernya lain....Rujukan buku2 di internet
    3. Akhbar straits times Dan lain2
    Saya tidak bermaksud menjadikan artikel ini Bahan ilmiah berat

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan Popular