Isnin, 31 Julai 2023

FAKTA MENARIK TENTANG PERTANIAN DAN PENTERNAKAN DI CAMERON HIGHLANDS


Assalamualaikum wbt. Atok dan Wan sekarang ini tengah berselimut, atas katil, dalam bilik, menggigil, berpeluh, walaupun berselimut. Dah dekat lima hari, kami tak ke mana-mana. Letih dan meletihkan. Kuat betul penangan demam virus ini. Bagai nak pecah biji mata dan kepala, pening. Panadol entah dah berapa papan Atok dan Wan telan, tak pula Atok kira. Tapi Alhamdulillah. Atok masih dapat menyiapkan entri kali ini. Masih mengenai Cameron Highlands, tapi kali ini pasal pertanian dan penternakan. Tapi Atok tak nak sentuh pasal teh, sebab kalau masukkan dan tulis sekali, entri ini akan jadi seperti e-book, tebal, banyak muka suratnya. So, pasal teh itu, next time, ok? 

Seronok juga masa Atok selongkar internet cari citer pasal sejarah pertanian dan penternakan di sana. Patutlah orang putih cukup suka berada di puncak gunung. Udara sejuk, macam kat England, cuma takde salji jer. Bila dah duduk kat atas kayangan itu, makan minum mestilah perlu difikirkan juga. Keperluan harian perlu ada di atas meja, terutama yang bercadang hendak menetap terus di sana. Jadi, mereka awal-awal lagi dah rancang apa yang patut dibuat, agar apabila meniti hari-hari persaraan mereka itu, seolah-olah mereka sudah kembali di England. Sebijik macam dekat Country Homes! Fesyen rumah gaya Tudor, lengkap dengan orang gaji (walaupun kulit diorang tak putih). 

Mereka nak makan steak daging lembu dan bebiri Australia. Mereka perlukan susu segar daripada lembu tenusu Frisian mereka. Begitulah cara mereka melepaskan kerinduan terhadap tanah kelahiran mereka di England atau mana-mana bahagian di Eropah, walaupun terpaksa 'menipu' diri mereka sendiri. Hanya apabila mereka turun ke dataran di Semenanjung Malaya barulah mereka sedar kembali, mereka hanyalah  berVR, virtual reality dengan pemikiran mereka. Lantak koranglah.

Atok bawakan korang sejarahnya yang panjang sejak Cameron Highlands ini mula dimajukan sehinggalah Cameron Highlands mula dirosakkan. Apa maksud Atok? Hahaha...korang bacalah sampai habis, baru korang faham maksud Atok. So, seperti biasa, Atok ucapkan jutaan terima kasih kepada penyumbang-penyumbang gambar yang Atok gunakan dalam penceritaan ini, serta juga tuan punya laman-laman web yang begitu berinfomatif. Allah sahajalah yang akan membalas kebaikan korang itu. Yang mana bahannya Atok ambil tanpa minta kebenaran terlebih dahulu, Atok banyak-banyak minta maaf. Anggaplah saham jariah kamu bersama dengan Atok dalam penyampaian berilmu ini. OK, Wasalam.

PENGENALAN

Cameron Highlands merupakan daerah terkecil yang terletak di sebelah barat laut negeri Pahang. Keluasannya adalah 71,218 hektar (712.18 km persegi) dan meliputi 2% daripada keluasan negeri tersebut. Peletakannya adalah di Banjaran Titiwangsa yang mana sebahagian besarnya adalah terletak di aras 1,070 meter hingga 1,830 meter dari paras laut. Di sebelah barat sempadan, kontur adalah kurang daripada 1,000m, terutamanya di sepanjang lembah sungai. Ia bersempadan dengan Perak di bahagian barat dan Kelantan di bahagian utara.  Daerah ini terdiri daripada tiga mukim iaitu Ulu Telom, Ringlet dan Tanah Rata.

Peta lakar lama Cameron Highlands

Pembangunan Cameron Highlands adalah untuk mengekalkan identitinya sebagai pusat pelancongan berasaskan pertanian dan untuk melindungi kelestarian alam sekitar. Alam sekitar lestari terdiri daripada sistem ekologi dan komponen berkaitannya yang merangkumi manusia dan komuniti; sumber fizikal dan semula jadi; ciri dan kualiti lokasi; lokasi dan kawasan yang menyumbang kepada kesempurnaan dan kepelbagaian biologi, ciri semula jadi dan nilai saintifik atau signifikan, keharmonian serta sifat dan keadaan sosial, ekonomi dan budaya yang mempengaruhi perkara ini.

Kira-kira 86% (60000 ha) daripada kawasan itu berhutan, 8% (5500 ha) di bawah pertanian, 4% (2750 ha) diduduki oleh penempatan, dan selebihnya digunakan untuk rekreasi dan aktiviti lain. Satu-satunya kawasan khusus di negara ini yang menanam sayur-sayuran sederhana secara besar-besaran ialah Cameron Highlands, yang menikmati iklim sederhana seperti suhu purata 43.9 ° F.

Banyak sayur-sayuran yang dibekalkan di Malaysia dan ke Singapura ditanam di Cameron Highlands. Untuk memaksimumkan penggunaan tanah, beberapa ladang diukir tepat di lereng bukit yang curam. Banyak yang berteres kemas di lereng bukit dan ia menjadikan pemandangan yang menarik.

Keluasan tanah ladang di daerah Cameron Highlands (termasuk Lembah Bertam) adalah kira-kira 40 % daripada tanah ladang adalah ladang teh dan 60 % lagi daripada kawasan itu ditanam dengan sayur - sayuran, bunga. Di Semenanjung Malaysia, sumber utama ladang buruh ladang secara tradisinya ialah isi rumah ladang. Saiz purata keluarga ladang berbeza daripada 4.4 di Cameron Highlands, hingga 6.9 di Selangor. Sesetengah petani telah mengalihkan pertanian mereka kepada pertanian organik untuk menyediakan niche pengguna yang mementingkan kesihatan yang semakin meningkat yang tidak keberatan membayar tambahan untuk makan produk sayuran organik yang lebih selamat. 

Kebanyakan perdagangan sayur-sayuran, kedua-dua penanaman dan pemasaran, adalah di tangan orang Cina. Penempatan orang Melayu di Cameron Highlands hanya bermula menjelang akhir Darurat. 

 Komposisi kaum di Cameron Highlands dalam tahun 2008


Pada tahun 1973, penduduk daerah Cameron Highlands adalah kira-kira 15,000 orang, yang majoritinya adalah petani. Dalam tahun 1993, Cameron Highlands menghadapi kekurangan tenaga kerja yang serius. Walaupun ramai daripada pemuda Semai telah mendapat pekerjaan sebagai buruh ladang untuk ladang sayur dan buah-buahan serta ladang teh di Cameron Highlands, namun ramai anak mudanya berpindah ke bandar untuk bekerja di kilang. Malah ada yang menceburkan diri ke Kuala Lumpur untuk bekerja di pasar raya. Rakyat Bangladesh terpaksa digunakan untuk mengusahakan tanaman.

Berdasarkan bancian Malaysia 2020 jumlah penduduk di Daerah Cameron Highlands ialah seramai 39,004 orang dengan kepadatan penduduk 55 orang perkilometer persegi yang dikategorikan sebagai taburan penduduk sederhana. Majoriti penduduk di daerah ini merupakan Bumiputera, membentuk lebih 51 peratus penduduk. Kaum kedua terbesar merupakan kaum Cina diikuti India. Lebih 13 peratus penduduk merupakan bukan warganegara.

Majoriti penduduk di daerah Cameron Highlands beragama Islam yang terdiri daripada penduduk berbangsa Melayu dan beberapa etnik lain. Agama kedua terbesar merupakan agama Buddha yang kebanyakannya dianuti penduduk berbangsa Cina. Agama ketiga terbesar merupakan agama Hindu yang majoritinya terdiri daripada penduduk berbangsa India. Kebanyakan penduduk bumiputera selain Melayu menganut agama Kristian atau tidak beragama.

Perubahan Penduduk Cameron Highlands dari tahun 1931 hingga 2020


PERKEMBANGAN AWAL CAMERON HIGHLAND SEBAGAI PUSAT PERTANIAN

Pada akhir 1920-an, Di Sungei Parang, di atas Lembah Habu, terdapat kawasan seluas 15 ekar yang tersedia untuk penanaman sayur-sayuran dan tiada lagi kawasan lapang sehingga Tanah Rata, di mana terdapat perkampungan sementara tetapi tiada jalan ke sana. Beberapa penebangan dilakukan untuk tapak perkampungan kekal, yang memberi manfaat kepada mereka yang berempat berhampiran dengan memberi mereka lebih banyak ruang kosong.

Dalam tahun 1934, Leftenan Komander D. E. Landers berkata usaha yang patut dipuji dalam membekalkan pasaran di Singapura dan tempat lain dengan kentang rasa halus yang ditanam di Lembah Telom, Cameron Highlands. 

Berikutan rayuan Gabenor, Sir Shenton Thomas, untuk lebih banyak bahan makanan ditanam di negara ini, orang Malaya semakin berminat dengan perkara itu dan kebun persendirian kini menanam pelbagai jenis sayur-sayuran secara kecil-kecilan. Majalah Malayan Agri-Horticultural Association menyatakan bahawa import sayur-sayuran Malaya adalah tinggi  dan jika semua orang yang memiliki kebun akan menumpukan hanya sebahagian kecil daripadanya untuk penanaman sayur-sayuran, "pergantungan kita kepada sayur-sayuran segar yang diimport akan berkurangan dengan ketara”.

Dalam tahun 1937, berlaku penubuhan stesen buah-buahan dan sayur-sayuran di Cameron Highlands. Malaya membelanjakan $400,000 setahun untuk membeli sayur-sayuran dari Hindia Belanda, manakala jumlah import bersih sayur-sayuran ke Tanah Melayu bagi tahun 1939 ialah 61,561 tan bernilai $4,777,330. Daripada jumlah itu, 14,986 tan bernilai $948,062 adalah sayur-sayuran segar. Cameron Highlands telah pun membuktikan potensinya sebagai salah satu pusat penanaman makanan utama Malaya. Tahun lalu menyaksikan hampir 900 tan sayur-sayuran dihantar ke pelbagai pekan di Tanah Melayu.

Pengeluaran terutamanya kubis spesies Inggeris dan Cina, dengan lobak Cina berada di tempat kedua telah meningkat dengan pesat sejak 1938, apabila tanaman dianggarkan kira-kira 500 tan untuk tahun itu. Ini telah menjadi dua kali ganda pada tahun 1939, meningkat kepada 2000 tan pada tahun 1940, dan dua kali ganda semula pada tahun 1941. Namun, mungkin purata  700 tan sebulan masih belum dicapai.

Dalam tahun 1940, sebuah projek dirancang untuk membentuk sindiket dengan modal yang besar untuk mengeluarkan sayur-sayuran di Cameron Highlands secara besar-besaran. Ada kemungkinan bahawa beberapa jenis sokongan rasmi mungkin akan datang memandangkan kepentingan menjadikan Tanah Melayu sebagai sara diri yang mungkin dalam bahan makanan. 

Banyak maklumat telah terkumpul pada tahun 1941 mengenai kaedah penanaman yang paling berjaya, mengawal perosak, dan jenis yang paling boleh diisi untuk penanaman tempatan. Siasatan juga dijalankan pemasaran antarabangsa, pembungkusan dan pengangkutan, tetapi perang Jepun menghalang penyiapan dan penerbitan kajian.

Pembajaan
Pada tahun 1933, Stesen eksperimen mengeluarkan garis panduan untuk petani. Dari segi pertanian, stesen ini cuba menunjukkan jalan kepada penanam Tanah Tinggi dengan kaedah yang lebih ekonomik dan cekap. Pembajaan pada selang masa yang agak kerap adalah perlu. Penggunaan kompos sayur-sayuran dan baja haiwan keluaran tempatan berbanding baja yang dibeli adalah disyorkan, tetapi penanam Cina menggelengkan kepala dan menggambarkan sistem itu sebagai "terlalu lambat dan terlalu menyusahkan." 

Pengeluaran sayur-sayuran di Tanah Tinggi adalah berdasarkan tradisi Cina lama menggunakan baja ikan dan baja lain sebagai pembalut permukaan daripada mengumpul rizab kesuburan kepada penggunaan baja organik yang besar dalam kuantiti. Baja ikan, walaupun mahal, $300 setiap tan, menghasilkan hasil yang cepat—dan keuntungan besar dalam sayur-sayuran Highlands adalah untuk dibuat di Tanah Melayu hari ini. 

Kawalan Makhluk Perosak

Perosak dan penyakit adalah banyak dan memusnahkan dan dalam beberapa kes sangat sukar untuk memerangi. Ini terutama berlaku di Cameron Highlands di mana kawasan kecil sayur-sayuran yang berselerak secara semula jadi berfungsi sebagai titik tumpuan untuk perosak seperti cacing kerang. Kerosakan yang terhasil menyebabkan mustahil untuk mendapatkan tanaman dengan pasti pada tarikh yang telah ditetapkan; akibatnya penjualan hasil, melalui organisasi seperti Koperasi, untuk pembekalan kontrak bulanan tetap pada masa ini sukar jika tidak mustahil. Kentang tertakluk kepada penyakit serius tertentu yang boleh memusnahkan keseluruhan tanaman dengan cepat. Kentang muda sebagai kemewahan mempunyai jualan terhad pada kira-kira 12 sen setiap kati, tetapi kentang yang lebih tua tidak boleh dihasilkan pada harga untuk bersaing dengan yang diimport dari Kanada dan dijual secara runcit tempatan pada 8 sen kati atau dari Jepun dan Australia pada harga 6 sen sekati.

Setakat Julai, 1925, penggunaan umpan beracun telah disyorkan untuk mengawal ulat-ulat di Bukit Fraser dan ini sebelum mana-mana tanah diperuntukkan untuk penanaman sayur-sayuran di Cameron Highlands. Jabatan Pertanian menasihatkan penggunaan umpan dedak arsenik. 

Cacing potong boleh dikawal dengan umpan beracun dan dengan mengumpul tangan. Umpan tersebut terdiri daripada Pals Green dan dedak dicampur dalam bahagian 1 1b. mengikat bekas kepada 50 lb. daripada yang terakhir. Ia hendaklah disediakan dengan hanya air yang mencukupi untuk melembapkannya dan hendaklah disiarkan pada kadar 10 1b. berat kering setiap ekar. Pengagihan perlu dilakukan pada waktu petang, sehari atau dua hari sebelum menanam. Pengumpulan tangan boleh dilakukan selepas gelap apabila ulat sedang makan. 

Pada tahun 1933, formula En. Sharma terdiri daripada 15 paun dedak dicampur dengan tiga perempat paun arsenik putih dan dua hingga tiga pain molase yang beliau nyatakan dalam keadaan pelik yang diperolehi di Cameron Highlands mungkin memerlukan dua permohonan setahun. Nampaknya dianggap bahawa perosak ini adalah yang paling dahsyat yang ditemui di Tanah Tinggi dan jika maklumat penuh yang diperolehi dalam kaedah kawalan disediakan, Ia akan menghasilkan penjimatan yang besar dalam perbelanjaan.

Pasaran

Menjelang pertengahan 1930-an, terdapat peningkatan ketara di Cameron Highlands: Penduduk Cameron Highlands telah melebihi 3,000 orang, ia didedahkan dalam laporan pentadbiran Pahang. Pada bancian tahun 1931 angkanya ialah 1.842. Pada penghujung tahun 1936 angkanya adalah lebih kurang 3,260. 

Pelbagai jenis sayuran Inggeris yang ditanam dengan sangat baik termasuk kentang telah dipasarkan secara berkala oleh Singapore Cold Storage Co. Ltd. terutamanya dari Kea Farm di Highlands. Kentang Highlands ini, serta lobak merah, saderi, kubis dan sayur-sayuran Inggeris yang lain, sangat diminati di depoh Cold Storage di Singapura. Kuala Lumpur, Ipoh dan tempat lain. Bekalan kecil kacang hijau dalam konsainan Cameron Highlands adalah satu kejutan yang menggembirakan, dan kelihatan sangat menarik. Walaupun bekalan lobak merah Cameron Highlands lebih besar daripada jangkaan, ia tidak cukup besar untuk memenuhi permintaan tempatan, terutamanya sayur-sayuran yang ditanam di Tanah Tinggi termasuk 'kubis, salad, kacang hijau, daun bawang, lobak merah, parsnip dan bit. Konsainan kecil sayur-sayuran berkualiti tinggi-terutamanya salad, telah dijual kepada orang ramai. 

Secara ringkasnya mereka berjaya menanam dan memasarkan, walaupun dalam kuantiti yang sederhana tanaman-tanaman berikut:

Kentang Cameron, kubis, Salad, Saderi, Kacang pea, Daun bawang, Lobak merah, Parsnip, bit, buah sitrus, limau, buah anggur yang baik, oren berkulit gembur dari jenis Cina dan jenis oren lain yang menghasilkan jus yang baik dan manis,  pomelo, rhubarb, plum ,buah pic, dan strawberi segar.

Kebun sayur menggunakan kaedah tradisional Cina di Cameron Highlands

Pengedar Hasil Sayuran Inggeris dan Buahan keluaran Cameron Highlands


Kentang dari Cameron Highlands diedarkan oleh Syarikat Cold Storage di Singapura




Sayuran Inggeris dari Kilat Valley Cameron Highlands juga diedarkan oleh Syarikat Cold Storage dari Singapura







PERKEMBANGAN AWAL CAMERON HIGHLAND SEBAGAI PUSAT PENTERNAKAN

Penternakan Lembu

Kebanyakan tanah di Tanah Tinggi tidak sesuai untuk padang rumput, Masih belum pasti bahawa rumput padang dapat diwujudkan dengan jayanya. Masih ada alternatif untuk memberi makan lembu seperti yang sedang dilakukan di Bukit Fraser. 

Hampir tidak diketahui bahawa rumput padang rumput boleh ditanam di bukit-bukit ini serta kebanyakan bijirin. Seorang peladang, dengan keluasan kira-kira 500 ekar sedang bereksperimen dengan hasil tenusu, biri-biri dan lembu serta sayur-sayuran dengan kejayaan yang besar.

Kos pengangkutan bahan makanan pekat adalah barang yang berat, walaupun rumput makanan ternakan ditanam secara tempatan. Hanya bahan makanan pekat tertentu sahaja yang boleh digantikan dengan produk tempatan dan walaupun begitu kos untuk menjalarnya mungkin lebih tinggi daripada harga bahan yang diimport.

Bekalan susu segar untuk pasaran mewah di mana-mana bandar besar di dataran boleh disediakan dengan lebih murah oleh tenusu yang terletak berhampirannya. Tenusu di Highlands perlu mencari pasarannya di kawasan kejiranan terdekat. dan masih akan bersaing dengan susu tin, satu perkara yang penting dalam mempertimbangkan bekalan ke sanatorium tentera atau komuniti Asia di Tanah Tinggi Cameron. Jarak dari pasaran utama menentang industri ragut untuk bekalan daging ke dataran, dan permintaan tempatan akan menjadi sangat terhad selama bertahun-tahun.

Dalam tahun 1933, terdapat lembah Telom yang indah untuk dikunjungi. Ladang Kea En. Drewet sebagai contoh dengan biri-birinya dari New Zealand, lembu Friesian, khinzir besar, ayam itik & lain-lain. Ham Telom, bacon, kambing, mentega, keju, ayam belanda, & dan lain-lain diperoleh.  

Ladang Kea telah beroperasi selama beberapa tahun  sejak 1931. Ia  telah terus berkembang sebagai ladang tenusu dan kebun sayur-sayuran. Ladang ini meliputi kawasan yang besar dan kira-kira 40 ekar, diletakkan 88 kawasan ragut berpagar, dan semua kemudahan yang diperlukan  untuk pemeliharaan lembu. Lembu tersebut semuanya lembu import, Friesian dan Jersey.  

Pekerja pemerah susu dan mesin tenusu terkini disediakan. Ladang tenusu ini mempunyai penyejuk susu, pemisah krim, pemisah dll. Susu dimasukkan ke dalam karton kertas ukuran dalam satu liter dan setengah liter melalui mesin, supaya dari, masa susu meninggalkan  ladang tenusu sehingga ia berada di tangan pengguna tidak ada kemungkinan 'sebarang' pencemaran. Kaedah ini memastikan: bahawa apabila kadbod dibuka ia tidak boleh digunakan semula, seperti halnya dengan botol, yang mana terdapat risiko besar 'kontaminasi melainkan ia disterilkan dengan teliti. 

Susu dihasilkan di bawah lesen yang dikeluarkan oleh Pegawai Kesihatan di Cameron Highlands itu dhantar ke hotel-hotel, sekolah Convent, Sekolah Berasrama Tanglin, Smoke House Inn dan ke banyak banglo persendirian., Selain itu, susu dan sayur-sayurannya dijual ke pasaran Ipoh.

En. R.J Cornwell memulakan penternakan tenusu di Cameron Highlands pada Disember 1934 dengan dua lembu Guernsey, dua lembu Friesian dan seekor lembu jantan yang diperolehi dari Bukit Fraser. Hari ini saya mempunyai 20 ekor lembu, termasuk seekor lembu jantan dan seekor lembu betina, dari pelbagai umur. 

Bilangan lembu pada akhir tahun 1938 ialah 67 ekor, yang terdiri terutamanya dari Friesian-Jersey. Terdapat kumpulan tenusu kecil yang dikekalkan di Highlands, dan bekalan susu telah mendapat jualan sedia ada di sekolah dan hotel. Di stesen Cameron Highlands terdapat 100 ekor lembu tenusu [baka tidak dinyatakan]

Dalam tahun 1939, En. R.J Cornwell, salah seorang warga Eropah yang menetap di Cameron Highlands, telah kembali ke Highlands daripada lawatannya ke seluruh dunia, di mana beliau melawat ladang tenusu di England, Zealand dan Australia. Beliau mengkaji kaedah menghasilkan susu gred terbaik untuk tenusu di Cameron Highlands, serupa dengan model tenusu yang ada di Perth. Dia telah memutuskan untuk membina tenusu model di Kilat Dairy Farm, Cameron Highlands, untuk menangani 50 ekor lembu tenusu.  mengikut model tenusu yang dilihat di Perth. 
 
Loji dan jentera yang diperlukan telah ditempah dari England, lembu Guernsey diimport dari Perth. Susu mula dibekalkan ke Ipoh dari Cameron Highlands oleh Cornwell. 350 gelen susu yang diperlukan setiap hari untuk Ipoh tetapi hanya kira-kira 100 gelen sahaja yang dapat dibekalkan. Bekalan susu tulennya dalam botol bertaraf tinggi. 

Encik Cornwell berkata: “Bagi saya, ia adalah usaha perintis. Saya bercadang untuk membekalkan susu daripada lembu baka Inggeris yang dihasilkan di Highlands ke bandar-bandar di dataran. Jika saya mendapat sokongan daripada orang ramai, saya berharap untuk melakukan objektif saya adalah untuk mempunyai dalam tempoh lima tahun kawanan  sekurang-kurangnya 150 ekor lembu susu.

“Susu akan dibekalkan, bukan sahaja ke Ipoh, tetapi ke semua tempat di Tanah Melayu Utara. sehingga dan termasuk Pulau Pinang dan Tanah Melayu Selatan sehingga ke Kuala Lumpur. Susu akan diangkut dengan kereta api mel malam dalam bekas bertebat ke semua pusat dan akan tersedia untuk meja sarapan, "Tetuan Alfa-Lever & Co. stokis peralatan tenusu terkenal di London telah membekalkan beberapa kilang untuk projek saya dan loji lain akan "dibekalkan oleh firma di Amerika dan Australia. Segala yang berkaitan dengan loji tenusu dan jentera akan diusahakan oleh kuasa elektrik. Jumlah kos peralatan adalah dalam lingkungan £1.000.
Kerbau juga dipelihara di Cameron Highlands mungkin bukan sebagai makanan tetapi sebagai alat pengangkutan di ladang


Lembu Tenusu Frisian dari Kea Farm Cameron Highlands

Ternakan kambing biri-biri dari baka New Zealand di Kea Farm



Penternakan Babi

Sebelum pendudukan, babi telah dimasukkan ke dalam stesen terutamanya untuk menyelaraskan bahagian sayur-sayuran di stesen itu dengan ladang kecil Cina biasa di mana babi hampir selalu menjadi sebahagian daripada pegangan mereka. Babi hutan dan  Middle White Weaner, baka tulen dari Cameron Highlands merupakan spesies babi yang hidup dan membiak dengan cemerlang di kawasan tanah tinggi seperti di Cameron Highlands ini.

Pada tahun 1937, 64 ekor babi  Middle White Weaner telah diperkenalkan Stok asal babi kini telah membiak menjadi kumpulan besar yang mana tiga haiwan yang memenangi hadiah telah ditambah dari England. Baka-baka ini terus dipelihara oleh Jepun semasa mereka menduduki stesen itu Ini membentuk nukleus yang berharga untuk membina semula stok pembiakan gred tinggi untuk Tanah Melayu.

Penternakan Ayam

Bilangan ayam itik pada akhir tahun 1938 ialah sebanyak 2,500 ekor. Baka tulen utama yang dipelihara ialah Rhode Island Red, walaupun kawanan yang lebih kecil "White Leghorn dan Light sex telah diternak. Perbandingan rekod pengeluaran kanan dan telur dengan hos "negara lain menunjukkan bahawa iklim tempatan adalah sangat sesuai untuk penternakan. Import selanjutnya, baka baru dengan kualiti terbaik yang ada dijangka dapat mengelakkan penyakit ayam. Orang Jepun juga "mengekalkan" ladang ayam, tetapi pada akhir tahun 1945 hanya ada nukleus kecil dengan kira-kira 30 ekor ayam.


PERKEMBANGAN CAMERON HIGHLAND SEBAGAI PUSAT PERTANIAN SELEPAS PERANG DUNIA KEDUA

Pendudukan Jepun bertanggungjawab sebahagiannya untuk peningkatan besar pengeluaran sayur-sayuran di Tanah Tinggi ini. Terdapat juga permintaan besar dari dataran untuk sayur-sayuran kerana kekurangan import daripada pembekal sebelum perang di Australia, Hong Kong dan Hindia Belanda. Kebanyakan sayur-sayuran Inggeris tumbuh dengan baik. Di Tanah Tinggi, pertaniannya telah dan sedang dibangunkan bukan sahaja oleh orang Eropah, tetapi juga oleh orang Cina dan Jepun.

Sebelum perang, hanya beberapa ratus ekar kawasan yang ditanam oleh 13 tukang kebun Jepun.  Salah seorang tukang kebun tersebut adalah seorang lelaki bernama Goto. 

Semasa penjajahan Jepun, banyak tanah diberikannya kepada orang Cina dari daerah perlombongan Kinta dan dari tempat lain di Perak dan Selangor yang bergegas ke Tanah Tinggi ini. Mereka asalnya merupakan pekerja lombong bijih timah yang diberhentikan kerana kemelesetan ekonomi dalam dekad 1930-an dan diambil bekerja membina jalan-jalan raya di Cameron. Sebuah perkampungan setinggan mereka dengan kira-kira 13 buah rumah kedai didirikan di batu ke-30 - pintu masuk ke kawasan penanaman sayur-sayuran Lembah Bertam. Dia juga memberi kebenaran kepada setinggan untuk menggunakan rizab anti-malaria dan tadahan. Goto membenarkan penebangan hutan simpan seluas beberapa ekar, sekali gus membuka lebih banyak tanah. Walaupun hal ini bertentangan dengan peraturan Kerajaan, jumlah kebun sayur terus meningkat dalam pembentukan teres di kawasan Lembaga Bandaran, berhampiran dengan kediaman, dan juga di kawasan kerja-kerja anti-malaria.

Goto telah menubuhkan sebuah syarikat peniaga sayur separuh rasmi di mana dia dilantik sebagai pengurus  Dia memulakan pintu kastam di Ringlet, dan sayur-sayurannya dikumpulkan pada ketika itu. Petani dinasihatkan untuk mengangkut sayur- sayuran tersebut ke bangsal atau bilik pra - penyejukan yang betul dalam masa setengah jam selepas menuai. Sememangnya dia mendapat sedikit kekayaan. Namun yang lebih penting, dia jugalah yang melakukan tindakan yang terbaik untuk menggalakkan penanaman sayur-sayuran. Serampang dua matanya adalah sebahagian daripada usaha menumbuhkan lebih banyak makanan Jepun; dan  juga membantu meningkatkan kekayaannya sendiri.

Anggaran kasar dalam tahun 1946 menunjukkan bahawa mungkin terdapat 1.600 ekar di bawah sayur-sayuran. Setinggan di kawasan lembaga bandaran, dalam rizab pelbagai jenis  di atas tanah bukan milik mereka, berjumlah kira-kira 100 atau lebih keluarga. Jumlah pegangan adalah kira-kira 1,100. Mengusir mereka pada masa sekarang (1946) mempunyai kesukaran kerana bertentangan dengan dasar kerajaan. 

Yang penting, pengeluaran makanan bertambah dengan jayanya. Sememangnya, setinggan itu sendiri tidak bimbang untuk berpindah ke pegangan baharu yang akan mengambil masa enam bulan atau lebih untuk bercucuk tanam sepenuhnya. Jumlah pengeluaran sayuran biasa telah begitu menjadi sejak tamat perang  dan nilai tanaman mereka telah purata kira-kira $500 satu tan. Industri sayur-sayuran terus berkembang maju dan hasil tanaman tahun 1947 bernilai $4,000,000 telah dihasilkan oleh kira-kira 1,000 orang daripada 7,000  penduduk Cameron Highlands yang mengerjakan kira-kira 1,000 ekar tanah. 

Data Penduduk dan Komposisi Kaum di Cameron Highlands dalam tahun 1947


Pada tahun 1950, sayur-sayuran baru pelbagai jenis  telah diperkenalkan di Cameron Highlands dalam eksperimen untuk meningkatkan pengeluaran Tanah Tinggi. “Baka benih dan strain baharu itu ditempah dari Amerika Syarikat, Kanada, India, Jawa, Belanda, Australia dan China dan diuji di Stesen Pertanian di Tanah Rata di Camerons. Ujian telah dijalankan  pada jenis baru bit, kacang Perancis, lobak, hijau kacang polong, timun, salad, sumsum sayuran, kembang kol, saderi, lada, dan jagung manis.

Selepas Perang Besar, wilayah Cameron Highlands merupakan kawasan terpenting menghasilkan sayur-sayuran sederhana di Malaysia Barat, dan kubis Cina dan Eropah merupakan tanaman terpenting dari segi keluasan dan sumber pendapatan kepada petani terbabit. Penanaman sayur-sayuran merupakan industri terpenting di Cameron Highlands. Sayur-sayuran juga merupakan tanaman bernilai tinggi yang berguna untuk meningkatkan pendapatan petani kecil. 

Industri sayur-sayuran beriklim sederhana Cameron Highlands sedang berkembang pesat dan tanaman tahun 1946 mungkin bernilai lebih daripada $4,000,000—700 tan hasil yang dihantar setiap bulan ke Perkhidmatan (Hospital Tentera British di Cameron Highlands) dan memasarkan ke tanah pamah Semenanjung. Hasil pengeluaran bernilai $4,000,000 ini telah dikeluarkan oleh kira-kira 1,000 daripada 7,000 Highlands. penduduk yang bekerja kira-kira 1,000 ekar tanah.

Pada tahun 1949 kebanyakan jenis sayur-sayuran Eropah, yang berjaya ditanam di Cameron Highlands, menemui jualan tersedia di bandar-bandar besar. Hasilnya boleh didapati bukan sahaja di atas meja di rumah Tanah Melayu tetapi dalam keadaan kucar-kacir Tentera di seluruh Semenanjung, Tentera Darat hari ini mungkin penyumbang tunggal yang paling penting kepada kejayaan hasil pengeluaran Highlands, kerana ia membeli tiga kali seminggu antara 40.000 dan 50,000 lb. seminggu dengan kos hampir $50,000 sebulan.

Perdagangan dengan pasaran Singapura, bagaimanapun, tidak berkembang seperti yang dijangkakan, terutamanya kerana kos pengangkutan yang tinggi dan persaingan daripada import yang lebih murah dari Australia dan Hindia Belanda. Pendudukan Jepun bertanggungjawab sebahagiannya untuk peningkatan besar pengeluaran sayur-sayuran di Tanah Tinggi ini. Terdapat juga permintaan besar dari dataran untuk sayur-sayuran kerana kekurangan import daripada pembekal sebelum perang di Australia, Hong Kong dan Hindia Belanda.

Perdagangan dengan pasaran Singapura, bagaimanapun, tidak berkembang seperti yang dijangkakan, terutamanya kerana kos pengangkutan yang tinggi dan persaingan daripada import yang lebih murah dari Australia dan Hindia Belanda. 

Pada tahun 1953, kos pengeluaran adalah tinggi dan caj pengangkutan ke tanah pamah menambahkan lagi ini secara material, dengan hasilnya hasil yang juga boleh ditanam di dataran tidak dapat bersaing, manakala sayur-sayuran seperti kacang, daun bawang, asparagus dan lobak merah yang baik sangat mahal kerana untuk menjadi mewah semata-mata dan juga perlu bersaing dengan import dari Amerika dan Australia, serta dengan sayur-sayuran dalam tin yang sangat baik yang kini mudah diperolehi.

Pada 11 Oktober 1955, petani sayur-sayuran di Cameron Highlands mengalami cuaca panas yang menjejaskan hasil ladang mereka. Mereka mengadu bahawa perubahan keadaan iklim ini memanjangkan hasil tuaian mereka, menyebabkan hasil tanaman yang lebih kecil dihasilkan setiap tahun. 

Teknik Pertanian

Ramai daripada petani di Cameron Highlands boleh dikira antara yang paling berjaya di Persekutuan. Mereka rajin, cekap dan berkemahiran. Kaedah awal berkebun pasaran dipinjam daripada amalan di China. Tan (2008: 221) memerhatikan bahawa teknik tersebut membolehkan petani "menanam sayur-sayuran dengan jayanya dalam persekitaran kesuburan tanah yang rendah, hujan yang tidak teratur dan tidak mencukupi serta pendedahan yang tinggi kepada perosak". Ia memerlukan input yang banyak dari kedua-dua buruh dan baja yang berterusan sehingga hari ini, tetapi petani masa kini telah berinovasi, memperkenalkan teknologi dan mengubah kaedah pertanian tradisional.

Pembajaan

Jumlah baja organik yang tinggi antara 49 hingga 84 tan/ha/musim digunakan dalam ladang sayuran dan bunga di Cameron Highlands. Petani yang pakar dalam penanaman sayur-sayuran secara intensif menggunakan habuk udang, najis ayam, kuih kacang soya, ikan busuk, najis lembu dan najis babi sebagai baja utama di kebun pasar Cina, termasuk ladang dan taman bunga yang dijalankan pada baris yang sama seperti yang di kawasan tanah pamah. Yang menyusahkan, sudah tentu, kuantiti sampah udang dan ikan busuk yang banyak digunakan oleh pekebun sebagai baja. Udara dataran tinggi tidak selalunya segar dan menyelerakan seperti yang biasanya dikaitkan dengan pusat peranginan kesihatan yang rancak di bukit-jika terlalu dekat dengan kebun sayur.

Kawalan Makhluk Perosak

Clubroot pertama kali diperhatikan pada tahun 1962 di sebuah ladang terpencil di Cameron Highlands. Ia telah merebak ke semua kawasan penanaman sayur-sayuran tanah tinggi di Malaysia. Kubis Cina (Brassica campestris ssp. pekinensis) terjejas terutamanya. Bradybaena similaris (Fruticicolidae) ditemui terutamanya di kawasan tanah tinggi, kawasan penanaman sayur-sayuran terutamanya di Cameron Highlands, Pahang, di mana ia menyerang sayur-sayuran dan buah-buahan bertisu lembut. Kes yang paling teruk, rama-rama belakang berlian, yang menyerang kubis di Cameron Highlands, kini tahan terhadap semua Ia membangunkan rintangan, melalui berulang kali terdedah kepada racun perosak yang disembur di ladang sayur-sayuran.

Pencarian teliti pada tahun 1973 di Cameron Highlands menemui parasit, Cotesia plutella. Permethrin digunakan secara meluas pada pelbagai tanaman sayuran di Cameron Highlands untuk mengawal serangga perosak. Walaupun lalat hanya sekali-sekala menjadi masalah serius di tanah pamah, ia telah menjadi masalah berterusan di Cameron Highlands. Tanah tinggi merupakan sumber utama sayur-sayuran segar, tetapi lalat membiak dengan banyaknya di ladang organik yang kasar.

Sistem Penghantaran Bekalan

Salah satu ciri luar biasa perdagangan sayur-sayuran di Tanah Tinggi ialah semua hasil dihantar melalui jalan raya ke selatan ke Singapura dan utara ke Pulau Pinang dan Alor Star. Jalan raya telah menggantikan sementara monopoli yang dipegang pada zaman sebelum perang oleh kereta api, walaupun kos yang tinggi diperlukan. Buat sementara waktu, landasan kereta api tidak dapat membawa hasil ini kerana kekurangan stok rolling. Kemudahan pengangkutan untuk pengangkutan sayur-sayuran dari Cameron highland ke Singapura. Kadar inklusif untuk pengangkutan sayur-sayuran segar dari Cameron Highlands ke stesen Singapura ialah $2.80 setiap pikul, atau 2.8 sen setiap kati. Sayur-sayuran yang dihantar kepada kontraktor Keretapi Tanah Melayu di Cameron Highlands sebelum jam 11 pagi dihantar dengan kereta api pusat beli-belah malam dari Kuala Lumpur yang dijadualkan tiba di Singapura pada jam 8.30 pagi.

Hubungan Akrab Penanam dan Pengimport

Peniaga selalunya tidak akan membeli produk substandard dan membayar harga yang rendah untuk produk gred rendah. Gred adalah berdasarkan penampilan luaran kerana nampaknya itulah yang pengguna mahu, sama ada ia "lebih sihat" atau tidak. Ramai petani yang ditemu bual menyebut bahawa pemborong dan pengumpul hanya mahu membeli hasil yang besar dan sempurna untuk pasaran Singapura. Bagi kebanyakan petani yang mempunyai sedikit pendidikan formal, ini mungkin diterjemahkan kepada penggunaan lebih banyak racun perosak untuk mengawal perosak untuk meminimumkan kecacatan fizikal dan penggunaan baja kimia untuk meningkatkan saiz hasil. Petani yang sukar untuk mengimbangi keperluan kualiti dengan sisa racun perosak yang rendah akan beralih ke pasaran domestik, yang mempunyai penguatkuasaan yang lebih lemah. 

Kredit yang besar antara petani, pemungut buah dan peniaga tetapi ini selalunya membawa kepada pemasaran.Dari segi sejarah, import sayur-sayuran Cameron Highlands ke sayur-sayuran Singapura didominasi oleh sekumpulan kecil pengimport Cina utama pemborong kumpulan dialek Teochew di Singapura. Orang Cina bertindak sebagai orang tengah “ekonomi orang tengah Singapura” dan pemborong ini membentuk asas “kelas komersial Cina. di Singapura”. 

Pemborong bertindak sebagai ejen komisen untuk penghantaran secara pos di Cameron Highlands dan bahagian lain di Asia Tenggara. Malah, import dari Cameron Highlands masih banyak dilakukan secara konsainan di mana pengimport-pemborong akan mengenakan komisen ke atas nilai setiap lelongan (Cheng, 1982). Sebagai orang tengah, pengimport-pemborong ini mempunyai kuasa paling besar dalam keseluruhan sistem produk dalam menentukan harga kepada pengeluar dan pengguna. Sebagai tambahan kepada pengertian yang kuat tentang "guanxi" atau hubungan Cina, pemborong selalunya yang membiayai pengeluar (Cheng, 1985), mengakibatkan kitaran berhutang kepada pengimport yang sama.

Pada penghujung tahun 1960-an pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan dihasilkan di Cameron Highlands termasuklah daun bawang, Lobak merah, Parsnip, ubi keledek, saderi, tomato bayam,  bit jenis baru, kacang Perancis, kacang pea, kacang hijau , timun, salad, kubis Inggeris, kubis Cina, sumsum sayuran, kembang kol, saderi, lada, jagung manis. strawberi segar  

Pemandangan Ladang Sayur dar puncak bukit dalam tahun 1948

Pekebun Cina ini tersenyum apabila gambarnya diambil dalam tahun 1946


Bakul-bakul buluh ini untuk mengangkut sayur-sayuran di sebuah kampung di Ringlet






Penternakan

Sebelum pendudukan, babi telah diperkenalkan ke Cameron Highlands  untuk pekebun kecil Cina di mana babi selalunya sebahagian daripada aset mereka Stok asal babi pada tahun 1946 menjadi agak besar, berganda kepada lebih 500 ekor.

Semasa Pendudukan Jepun, Cameron Highlands Dairy Farm, sebuah pusat tenusu milik British telah membekalkan keperluan susu terbaik kepada pengguna, hotel dan Nippon Convalescent Home (asalnya Hospital Tentera British di Cameron Highlands). Ladang tenusu dengan kira- kira seratus ekor lembu, termasuk baka  terkenal, dan kakitangan kira-kira 25 orang termasuk penyelia veterinar, mengeluarkan purata 14 gelen susu segar setiap hari. Dijangka dalam masa terdekat, ladang tenusu ini bukan sahaja dapat memenuhi pasaran untuk keperluan rakyat di Tanah Tinggi, tetapi juga di bandar-bandar utama di Perak. Walau bagaimanapun setelah perang tamat, dua buah ladang tenusu yang beroperasi sebelum perang telah tidak beroperasi semula. Dalam tahun 1947, sebuah ladang tenusu baharu dibuka di Sungai Palas.


Dalam tahun 1948, Puan Glineur mempunyai 14 ekor lembu di ladangnya seluas 60 ekar ladang di Highlands. Ladangnya yang terletak 14 batu dari|kawasan perumahan, difikirkan terlalu jauh para pekerja terutamanya dengan 'pergolakan semasa'. Mereka lebih suka bekerja di tempat yang mereka boleh dekat dengan saudara mara dan rakan-rakan mereka. Lima daripada mereka meninggalkan ladang  untuk pekerjaan lain, Puan Glineur, yang baru sahaja tiba di Camerons untuk salah satu lawatan rutinnya, mendapati dirinya terpaksa menjaga 14 orang memerah susu lembu. Selain susu, ladangnya juga menghasilkan sayur-sayuran. Puan Glineur agak seorang mahir dengan cangkul. Ladang membekalkan susu yang diperlukan oleh sekolah Cameron Highlands Convent, selain kuota sayur-sayuran dan sosej. 

Cita-cita terbesar Puan Glineur adalah untuk menjadi isteri petani yang berjaya. Hari ini dia terpaksa menghadkan aktivitinya kepada lawatan rutin tiga bulan sekali dan membaca jurnal pertanian dan tenusu, tetapi dia berharap untuk meletakkan semua teorinya dalam amalan sepenuh masa suatu hari nanti. Kedua-dua Encik dan Puan. Glineur berharap untuk bersara di sana dengan teknik tenusu moden, menghasilkan susu, mentega dan keju.


PERKEMBANGAN CAMERON HIGHLANDS SEBAGAI PUSAT PERTANIAN SEJAK 1970 HINGGA KINI

Cameron Highlands menawarkan peluang yang sangat baik untuk  petani berinteraksi dengan alam sekitar, perubahan pasaran dan pembangunan infrastruktur. Terdapat banyak ladang sayur-sayuran yang terletak di seluruh Cameron Highlands. Di seluruh Cameron Highlands bangsal kecil atau rumah hijau di tepi jalan, menjual kubis, daun bawang, kembang kol, cendawan dan strawberi. Ini datang dari pelbagai ladang buah-buahan dan sayur-sayuran, yang tumbuh subur dalam iklim sederhana. 

Suasana Pemandangan kebun sayur-sayuran dalam dekad 1970-an


Pertanian berteres diamalkan di kawasan Brinchang dalam tahun 1970-an


Penanaman kobis  oleh pengusaha Tamil di Cameron Highlands


Pelakon terkenal, Seniwati Latifah Omar  menumpukan kerjaya baharunya sebagai penanam kobis di Cameron Highlands dalam tahun 1994. Beliau mampu memperoleh pendapatan purata RM2000 sebulan.


Penanaman kobis dalam tahun 1991

Penanam sayur diminta mengubah cara pembungkusan menggunakan bekas plastik ke Singapura


Tenaga Pekerja

Semenjak 1993, Cameron Highlands menghadapi kekurangan buruh yang serius kerana anak mudanya berpindah ke bandar untuk bekerja di kilang. Ladang di atas bukit peranginan kini terpaksa bergantung kepada pekerja asing. Pengimportan pekerja migran untuk pertanian di Cameron Highlands bermula dalam sejarah buruh ladang teh yang diinden dari India. Kini buruh ladang asing dari negara seperti Bangladesh, Indonesia dan Myanmar berkemungkinan akan terus menjadi ciri dalam ladang di Cameron Highlands, baik di ladang kecil mahupun ladang besar. Malah ladang terkecil seluas satu ekar pun mempunyai sekurang-kurangnya seorang buruh ladang asing sebagai tambahan kepada petani dan pasangan.

Dengan teknologi dan pekerja asing sebagai buruh ladang, menjadi petani tidak lagi memerlukan bekerja di ladang. Petani Cina dan Tamil yang merupakan bekas pekerja ladang teh kini bertukar menjadi pemilik ladang. 

Pengangkutan

Ramai yang tertanya-tanya mengapa terdapat bilangan Land Rover yang luar biasa di kawasan itu, dari Ringlet ke Tanah Rata dan Brinchang. Mereka kelihatan berada di sekeliling  setiap sudut. Ternyata Cameron Highlands mempunyai kepadatan Land Rovers tertinggi (anggaran  dari 4,000 hingga 10,000) di jalan raya di mana-mana sahaja di dunia – kecuali mungkin pangkalan tentera British.

British membawa masuk kenderaan lasak ini semasa zaman penjajah dan menggunakannya semasa pemberontakan komunis bertahun-tahun dahulu. Cameron Highlands bermula sebagai tempat berehat untuk penduduk kaya dan pegawai British tetapi tidak lama kemudian berkembang menjadi komuniti tetap. Ia adalah kawasan yang sesuai untuk menanam sayur-sayuran dan teh. Land Rover sangat sesuai untuk rupa bumi yang kasar dan berbukit – ia telah terbukti sebagai satu-satunya kereta yang tahan lasak dan boleh dipercayai untuk mengangkut apa sahaja yang ingin dibayangkan. 

Pemilik Land Rover di Cameron Highlands hanya  perlu membayar 10% daripada cukai jalan yang perlu dibayar di seluruh negara. Bagaimanapun, 'Cameron Highland Land Rovers' ini, yang dikenal pasti oleh huruf besar 'CH' di pintu pemandu tidak boleh dipandu melepasi daerah Cameron Highland. 

Mungkinkah Land Rover ini sudah berumur hampir 80 tahun?


Land Rover CH paling unik di dunia

Kawalan Makhluk Perosak

Sejak awal 1970-an, petani sayur-sayuran di Malaysia dan mereka di Cameron Highlands, adalah pengguna besar racun perosak. Mereka bergantung terutamanya kepada racun perosak kimia untuk kawalan perosak. Pelbagai jenis racun serangga telah digunakan, terutamanya di Cameron Highlands. Satu tinjauan kebangsaan, yang dijalankan di Malaysia pada tahun 1981 menunjukkan bahawa lebih 85% daripada petani sayur melihat perosak dan penyakit sayur-sayuran sebagai masalah utama. Semasa musim panas dan kering, sehingga 100% kerosakan telah dilaporkan di Cameron Highlands dan tanah rendah. Petani sayur menggunakan sejumlah besar racun perosak yang berbeza untuk mengawal rama-rama berlian yang merupakan gangguan, menambah kos tambahan kepada pengeluaran sayur-sayuran.

Dalam dekad 1980-an bekalan sayur tidak akan dihantar ke Singapura sehingga para pemborong sayur-sayuran di Singapura bersetuju terhadap dua syarat yang dikenakan oleh para penanam sayuran Cameron Highlands. Pada 21 April 1981 harga sayur-sayuran yang diimport dari Cameron Highlands telah meningkat antara 30 dengan 50 peratus.  Harga borong kobis Cina meningkat dari 80 sen menjadi $1.20 sekati. Bayam pula dari $1.30 sekati. Bahkan pekebun-pekebun sayur di Cameron Highlands yang membekalkan salad, daun sadri, tomato dan kobis melaksanakan ancaman mereka untuk menghentikan bekalan sayur-sayuran itu selagi para pengimport di Singapura enggan menghapuskan wang komisen.

‘Peperangan’ antara pekebun dan pengimport ini berterusan apabila pada 15 Mei 1981, seramai 12 orang pengimport sayur-sayur Cameron Highland  di Singapura mungkin terpaksa menanggung kos pengangkutan serta keranjang sayur-sayur, jika saudagar-saudagar sayur dari Ipoh dan Kuala Lumpur bersetuju berbuat demikian. Tanggungan kos pengangkutan dan keranjang sayur merupakan satu masalah bagi mereka. Mereka dikenakan $2 setiap bakul sayuran. Namun pada 2 April 1988, pengimport-pengimport sayur Singapura mendapat peluang untuk membalas ‘dendam’ apabila mereka beralih ke Taiwan, Indonesia untuk bekalan kobis dari Camerons yang dilanda perosak. Singapura telah mengimport kobis dari Taiwan dan Indonesia selepas bekalan dari Cameron Highlands jatuh kira-kira separuh kerana tanaman di sana diserang oleh larva spesies rama-rama. Walau bagaimanapun, harga kekal stabil.

Bantahan ahli Persatuan Penanam Sayur-sayuran di Cameron Highlands terhadap bayaran $2 setiap bakul dan komisen atas setiap penjualan di Singapura dalam tahun 1981

Masalah akibat pemberhentian pembelian sayuran oleh kerajaan Singapura kerana kadar racun yang tinggi dalam sayuran yang diimport pada tahun 1987


Oleh kerana banyak masalah, usaha telah dimulakan untuk memecahkan kitaran pergantungan racun perosak. Pada 15 Julai 1987, Sayuran diwajibkan membawa label dengan nama petani. Petani sayuran perlu mematuhi prosedur pelabelan yang ketat. Langkah itu akan membantu pihak berkuasa mengesan sumber sayur-sayuran yang didapati mempunyai tahap sisa racun perosak yang tinggi. Para saintis Malaysia sedang mencuba beberapa kaedah untuk memproses dan membungkus sayur-sayuran untuk mengurangkan sisa racun kulat, dengan tujuan untuk meningkatkan eksport ke Singapura. Pengimport sayur-sayuran yakin tahap racun perosak sayur-sayuran Cameron Highlands akan menurun dengan sistem pelabelan yang diperkenalkan oleh Kerajaan Malaysia. Petani sayur-sayuran kini perlu melabelkan bakul sayur-sayuran ke Singapura mereka, pada Amalan Pertanian Baik dan Penanda Aras : GLOBALGAP untuk Buah-buahan dan Sayur-sayuran. Hanya ladang buah-buahan dan sayur-sayuran yang diperakui di Cameron Highlands boleh mengeksport buah-buahan segar ke negara-negara EU.

Masalah rintangan racun serangga dan tindakan terdesak petani kobis mengakibatkan paras sisa yang tinggi pada sayuran. Sampel 240 ladang tanaman setahun telah dipilih untuk memastikan tahap penggunaan racun perosak serta bahan lain berada pada tahap yang dibenarkan. Walau bagaimanapun, didapati terdapat penggunaan racun perosak secara berlebihan yang melebihi kadar Had Sisa Maksimum (MRL) yang digunakan dalam amalan pertanian. Analisis sisa racun perosak sampel sayuran adalah melebihi MRL yang dibenarkan. Tomato, salad dan daun sup mempunyai kekerapan yang tinggi dalam penggunaan racun bagi tempoh 2010 hingga Jun 2013. Akibatnya, Singapura mengharamkan kobis tercemar yang diimport dari Cameron Highlands. Justeru, terdapat keperluan untuk menubuhkan agensi pembersihan makanan pusat untuk menguji hasil secara rawak di pasaran. Jika tidak, masalah ini akan berterusan

Dengan sekatan perdagangan oleh kerajaan Singapura pada tahun 1987 dan 1999, pihak berkuasa Malaysia juga telah mula menguatkuasakan hukuman ke atas petani yang menggunakan jumlah racun perosak yang dilarang atau berlebihan. Dengan perhatian media yang meluas mengenai embargo, kedua-dua pengguna Singapura dan Malaysia juga menjadi lebih sedar tentang isu keselamatan makanan dan kini menuntut hasil yang lebih berkualiti.

Akibat daripada kesalahan mereka tidak menepati syarat pengimportan sayuran oleh Singapura menyebabkan ribuan kilogram sayur-sayuran dibuang begitu sahaja di Cameron Highlands




Demi mata pencarian mereka, petani mula mengubah amalan pengurusan perosak mereka. Pengurusan perosak bersepadu (IPM) -pendekatan ekologi untuk pengurusan perosak dengan tujuan mengurangkan pergantungan kepada kawalan kimia - digalakkan secara aktif dan kaedah yang paling biasa diperhatikan ialah penggunaan perangkap melekit dalam warna kuning yang menarik terutamanya spektrum luas serangga terbang.. Walau bagaimanapun, penggunaan racun kimia untuk kawalan penyakit dan pengurusan perosak masih menjadi kebiasaan di seluruh kawasan tanah tinggi (Aminuddin et al, 2005).

Pembungkusan

Sejak sekian lama, produk yang dibuat daripada rotan dan buluh  digunakan untuk membawa hasil ladang dari kawasan Cameron Highlands berhampiran ke kawasan metropolitan. Lebih empat puluh peratus daripada hasil pertanian Cameron  dieksport ke Singapura, Brunei dan Hong Kong. Cameron Highlands sahaja mengeluarkan 500 tan sayur-sayuran sehari dengan 20 peratus untuk eksport hampir keseluruhannya ke Singapura (Tan, 2008).

Singpura mahukan penanam sayuran dari negara pengeluar termasuk Cameron Highlands mematuhi syarat pembungkusan mereka yang ketat. Mereka menolak penghantaran kaedah lama menggunakan bakul-bakul buluh dan kertas surat khabar lama.

Menurut AVA, sistem keselamatan makanan yang komprehensif dan bersepadu disediakan untuk memastikan makanan yang diimport ke Singapura mematuhi piawaian dan keperluan keselamatan. Di bawah strategi "Dari Ladang ke Garpu", import makanan tertakluk kepada sistem yang menjejak ladang sumber, mengawal import, pemeriksaan, pensampelan dan analisis makmal dengan pengesanan sumber, Mana-mana buah atau sayur import yang didapati mempunyai tahap racun perosak yang tinggi secara konsisten. semasa adat. pemeriksaan rawak mungkin tertakluk kepada program pengawasan penguatkuasaan, di mana import ditahan sementara menunggu ujian makmal. Penghantaran yang lulus dikeluarkan, manakala yang gagal dimusnahkan. Ujian biasanya mengambil masa beberapa jam dan menahan penghantaran selama kira-kira sehari,

Teknik Tanaman

1. Tempat Perlindungan Hujan

Petani di Cameron Highlands mempelopori penggunaan tempat perlindungan hujan di Malaysia pada tahun 1970-an. Ia kini tersebar luas di tanah tinggi Cameron malah telah diterima pakai oleh petani tanah pamah sejak 1990-an. Bagi tanaman bernilai tinggi ini, petani sering membina tempat perlindungan hujan plastik untuk melindungi tanaman daripada hujan lebat yang dialami sepanjang tahun. Tempat perlindungan hujan ini hanya bertahan sehingga 2.5 tahun (Aminuddin et al, 2005) dan padat modal. Jadi, tidak semua petani mampu membelinya. Walau bagaimanapun, bukan sahaja tempat perlindungan hujan melindungi tanaman daripada kerosakan hujan, mereka juga menghalang perosak, mengurangkan keperluan untuk racun perosak bukan organik. Melalui penggunaan tempat perlindungan hujan, penggunaan racun perosak telah dikurangkan sebanyak 25 – 30 peratus. Tempat perlindungan hujan dengan ketara mengurangkan kehilangan tanah melalui hakisan. Dalam ladang terbuka, Aminuddin et al (2005) mendapati kehilangan tanah melalui hakisan setiap tahun boleh mencapai 24 hingga 42 tan/hektar/tahun, berbanding 1.34 tan/hektar/tahun di bawah perlindungan hujan. Tempat perlindungan hujan bukan tanpa kelemahannya kerana air larian yang dipintas oleh tempat perlindungan sering mengakibatkan lonjakan air secara tiba-tiba yang boleh menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh.

2. Fertigasi menggunakan aplikasi nutrien melalui sistem pengairan, selalunya dengan tanaman yang ditanam dalam beg bahan pasu lengai dengan baja Nitrogen-Fosforus-Potassium (NPK) tak organik larut yang dipam ke dalam setiap beg melalui sistem pengairan titisan. Apabila bahan periuk lengai menjadi tepu dengan garam nutrien, ia dibuang dan diganti. Sesetengah petani akan menggunakan semula beg tepu untuk menanam tanaman ubi seperti lobak dan daun bawang sebelum membuang beg. Ladang fertigasi adalah berintensifkan modal dan oleh itu petani secara semula jadi menanam tanaman eksport bernilai tinggi seperti tomato, timun dan capsicum untuk mewajarkan kos pengeluaran.

3. Hidroponik juga digunakan sebagai kaedah penanaman di Cameron Highlands dan kebanyakannya digunakan untuk sayur-sayuran salad bernilai tinggi seperti varieti salad. Ia juga merupakan kaedah berintensif modal, yang melibatkan pelaburan awal dalam infrastruktur seperti sistem pengairan untuk takungan hidroponik, medium penanaman dan baja bukan organik. Tanaman ini juga lebih baik ditanam di bawah perlindungan hujan dalam persekitaran terkawal yang dioptimumkan.

Di kalangan pengeluar tanaman bernilai tinggi, lebih tujuh puluh peratus penanam tomato dalam kajian ini menggunakan teknik fertigasi manakala kurang daripada empat puluh peratus penanam salad menggunakan hidroponik. Berdasarkan pemerhatian, hidroponik adalah kurang biasa berbanding fertigasi, sebahagiannya disebabkan oleh kelaziman penanaman tomato dan tanaman anggur bernilai tinggi berbanding varieti salad salad. Walau bagaimanapun, penggunaan kultur larutan nutrien aliran berterusan ini membantu mengurangkan penggunaan air dan pembaziran.

Perbandingan kaedah penananaman lama dan baharu yang masil diamalkan di Cameron Highlands

Kebun sayur berteknologi tinggi mula muncul di Cameron Highlands sejak tahun-tahun 1970-an


Pasaran

Sayuran yang paling popular ditanam dan diproses dari Cameron Highlands ialah kubis, tomato, kacang pea dan kubis Cina. Ia biasanya dibekalkan ke banyak bahagian di sekitar Malaysia manakala sebahagiannya sedang dieksport ke Singapura. Sayuran tanah tinggi yang kaya dengan Potassium termasuk ubi keledek, saderi, tomato dan bayam.

Peratusan Guna Tanah Pertanian di Cameron Highlands dalam tahun 2008

Pengimportan Sayuran dari Cameron Highlands oleh Singapura mengikut jenis tanaman dari tahun 2006 hingga tahun 2010

Jenis-jenis sayuran: 

  • hijau berdaun - salad, bayam dan bit perak.
  • calciferous - kubis, kembang kol, pucuk Brussels dan brokoli. 
  • sumsum - labu, timun dan zucchini.
  • akar – kentang, keledek dan keladi.
  • batang tumbuhan yang boleh dimakan – saderi dan asparagus.
  • allium – bawang besar, bawang putih dan bawang merah. 

Edible Amaranth

Yardlong Bean

Edamame

Green Baby Pak Choy

Small Chinese Cabbage

Ching-Chiang Cabbage

Flower Chinese Cabbage

Dwarf Choy Sum

Chinese Celery

Chinese Leek

Chinese Kale

Chinese Mustard

Cauliflower

Lettuce

Bunching Onion

peanuts (groundnuts)

Millet

 

 

Red Carrot

Japanese Cucumber

Chinese Eggplant

Bitter Melon

Pickling Melon

Calabash Gourd

Hot Pepper

Snow Peas

Japanese Daikon Radish

Yu Choy

Chinese Squash

Tomato

Plantains

 Beans

potatoes

Yams

cassava (manioc)

corn (maize)















Petani kini ada pilihan , sama ada mengeksport ke Singapura dan beralih menjual di dalam negara di Malaysia mengiut keuntungan dan daya tarikan pasaran. Ini adalah ciri ahli perniagaan Cina yang pragmatik dan "berfikiran wang" yang didorong oleh usaha mengejar kekayaan sebagai satu bentuk naluri kelangsungan hidup. Mereka juga adalah pengeluar yang sangat yakin dengan kualiti tanaman mereka yang tinggi sehingga mereka tidak bimbang tentang undang-undang. Mereka juga tidak terikat dengan sebarang kontrak atau hubungan dengan pengimport tertentu. Oleh itu mereka bebas memilih, dan dipimpin oleh, destinasi pasaran mereka mengikut harga tertinggi. 

Sesetengah penanam akan segera mengalihkan hasil mereka ke pasaran domestik apabila harga pasaran di Singapura telah jatuh akibat lebihan bekalan atau pun penolakan akibat sisa racun perosak yang berlebihan. Pasaran domestik yang besar sentiasa menjadi pilihan  kepada petani. Terdapat juga masa apabila pasaran domestik dipenuhi dengan hasil yang banyak, petani sebaliknya akan cuba menawarkan lebih banyak hasil ke pasaran Singapura di mana ia mungkin menawarkan harga yang lebih baik (The Straits Times, 1992:19). Akibatnya, jumlah pengaruh peraturan Singapura dan permintaan pasaran terhadap penanam di Cameron Highlands berkurangan.

Strawberi...Buah paling popular di Cameron Highlands



Tanaman lain

Kawasan ladang anggur yang terletak berhampiran dengan Ladang Blue Valley. Ladang tanaman anggur ini dimiliki oleh KC Kwang & Son Sdn Bhd. Anggurnya besar, bulat dan berwarna ungu gelap. Terdapat begitu banyak anggur yang sedang menunggu untuk dituai.

Cameron Highlands adalah pengeluar utama bunga di Malaysia; pemandangan indah bunga luar biasa yang anda tidak akan lihat berkembang di tempat lain di negara ini kecuali di sini.. Bunga yang ditanam di sini termasuk bunga ros, carnation, kekwa, dahlia, geranium, fuschia dan gladioli. Anda boleh membeli bunga murah di tapak semaian bunga atau pasar.

Bunga kekwa ditanam di kawasan tanah tinggi dan merupakan eksport terkemuka. Chrysanthemum tergolong dalam keluarga Asteraceae, yang merupakan keluarga kedua terbesar tumbuhan berbunga, selepas keluarga Orchidaceae. Chrysanthemum dinamakan daripada awalan Yunani chrys-, yang bermaksud emas (warna bunga asal), dan -anthemon, yang bermaksud bunga.

Walau bagaimanapun, pada masa kini, terdapat banyak kacukan dan beribu-ribu kultivar Chrysanthemum, dibangunkan untuk tujuan hortikultur. Kita mungkin mendapati bunga itu terdapat dalam pelbagai bentuk, seperti bunga daisy, hiasan, pompom atau butang. Lebih-lebih lagi, selain tradisional kuning, warna lain tersedia, seperti merah, putih, ungu, dan juga hijau.

Penternakan

Penternakan lembu,bebiri, kambing, babi serta ayam telah lama hilang daripada pandangan umum di Cameron Highlands atas sebab beberapa faktor seperti penggunaan baja sintetik serta racun kimia dalam aktiviti pertanian di sana. Termasuk juga industri lembu tenusu yang tidak lagi memerlukan kawasan tanah tinggi sebagai tapak atau ladang penternakan. Baka lembu tenusu yang mengeluarkan susu yang banyak kini berjaya diternak di dataran. Kesemua faktor ini adalah mengapa sektor penternak tidak lagi dianggap sebagai sektor yang menguntungkan di Cameron Highlands.

Beberapa ladang ternakan di sini diwujudkan sebagai tarikan kepada para pelancong yang mengunjungi tanah tinggi ini. Mereka boleh berhibur dengan melawat zoo haiwan ini yang mengenakan sedikit bayaran di samping membenarkan anda bergambar bersama-sama haiwan peliharaan atau pun 'membelikan makanan' untuk haiwan tersebut.











RUMUSAN

Sebenarnya Era Keemasan Pertanian di Cameron Highlands telah berakhir kerana dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat banyak penebangan hutan berlaku di seluruh Cameron Highlands, yang menyebabkan pembukaan tanah secara besar-besaran, tanah runtuh, peningkatan suhu dan kehilangan habitat semula jadi untuk haiwan dan spesies tumbuhan.

Kaedah  PertanianTradisional  menyebabkan kualiti tanih yang tidak subur


Bekas -bekas terpakai input pertanian dibuang begitu sahaja dilereng-lereng bukit


Pembuangan sisa pertanian di tebing sungai


Memandangkan industri makanan semakin berkembang dan lebih dekat dengan pasaran, kita perlulah menyokong industri yang akan memainkan peranan besar dalam masa depan pertanian. Walaupun pertanian menegak (Vertical Farming) hari ini terutamanya terhad kepada penanaman sayur-sayuran berdaun, pembiayaan untuk penyelidikan akan membolehkan penemuan dalam pembangunan teknik untuk menanam buah dan bijirin di dalam rumah juga. Semua ini memberi petanda baik untuk keselamatan makanan Malaysia, semasa masa biasa dan semasa krisis.
Penggunaan Tanah pelbagai jenis di Tanah Tinggi Cameron kini

Realiti Peratusan Kadar Penghasilan Keperluan Sendiri Malaysia dalam tahun 2018

RUJUKAN:











Khamis, 27 Julai 2023

FAKTA MENARIK TENTANG STESEN MARDI DI CAMERON HIGHLANDS

Salam buat semua. Semoga dalam lindungan Allah senantiasa hendaknya. Atok dan Wan okay-okay jer, cuma kebelakangan ini ramai doktor dan misi kat KK Senawang ini yang memandang Atok agak manis sedikit. Dia orang tanya Atok apa yang Atok makan sehingga tertarik semut-semut kat air kencing Atok? Atok kata Atok makan macam biasa jer. Pagi kena kopi tarik, bekfes nasi lemak, lunch sepinggan nasi, lauk dua tiga jenis, malam pulak Atok makan ringan-ringan jer pasal petang tadi dah pekena kuih dan pisang goreng. Oh patutlah kencing manis Atok naik, kata diorang. Atok makan ubat tak? Makan, ikut doktor suruh (walaupun kadang-kadang Atok skip pasal tak ingat). Doktor kata Atok kena try insulin pulak pasal KM Atok tak nak turun-turun lagi. Hari itu 10.9...bulan ini 11.2. Apa nak buat? Dah nasib badan. Lagipun hampir setiap minggu ada jer orang kahwin, memanjang nasi minyak! So, sekarang Atok sudah jadi penagih berlesen. Hari-hari kena suntik, tak boleh miss. Oklah Atok akan ikut nasihat doktor, sambil insulin, sambil kurangkan diet bergula. Tengoklah lagi sebulan, apa cerita nanti. Atok updatekan kat korang.

Entri Atok kali ini masih tentang Cameron Highlands. Entah apa pasal semenjak dua menjak ini Atok teringin nak ke sana. Tapi duit pula tak cukup. Nak bermalam rumah saudara mara, tak ada pulak saudara mara yang bertugas atau berkampung kat sana. Boleh juga berjimat dua tiga ratus ringgit sambil makan free. Ya lah, takkanlah saudara mara nak cas bagai?... Tumpang jer pun! Atok dan Wan  nak healing-healing kat atas gunung itu sambil makan scone dan hirup teh O panas. Atok nak lupakan teh tarik dan roti canai banjir mamak sementara duduk dua tiga hari kat Cameron. Atok nak rasa balik suasana dan hawa musim bunga di Amerika Syarikat dahulu semasa Atok bawa Wan berbulan madu sambil sambung belajar kat sana.

Alangkah seronoknya jika ada rumah banglo inap sendiri di atas puncak kayangan ini. Atok nak try tinggal sebulan dua di Cameron. Lagipun Atok dah berpencen. Atok akan berkawan dengan sesiapa sahaja di sana, Cina bukit ke, Orang Asli ke, Tamil estet teh ke. Atok tak peduli. Atok teringat pesanan orang tua-tua dahulu. Berkawan biar beribu, berkahwin biarlah satu. HEHEHE....Pagi lepas solat Subuh, Atok akan bawa Wan pergi breakfast makan nasi lemak sambal strawberi yang femes itu. Tengah hari makan nasi campur kat Tanah Rata. Malam pula pergi pasar malam Brincang  dekat dengan Kg.Sungai Ruil, perkampungan orang Asli berteres, serba lengkap dan moden. Belilah apa sahaja yang tekak teringinkan. Lepas solat Isyak baru balik ke banglo. Tidur pula pakai comforter jenama Narita atau TOTO. Waduh, indahnya. Tapi itulah..Atok mana ada rumah banglo kat sana? Kecualilah ada antara korang yang nak sponsor percutian dua bulan Atok dan Wan di sana. Ada tak? Kalau ada beritahulah Atok. Boleh Wan korang packing awal-awal.

Oh ya, korang pernah dengar tak nama Mardi? Ini bukan nama orang walaupun ada juga Jawa nama Mardi atau Kardi. Bukan juga Mardi Gras, pesta jalanan bapok dan pondan kat Amerika itu! Alahai, Mardi itu Institut Penyelidikan dan Kemajuan Malaysia (MARDI). Hah, dekat Cameron ada satu, antara yang tertua di Malaysia. Sebenarnya MARDI ini buat R&D tentang semua jenis pertanian, penternakan, perikanan air tawar dan akuakultur. Kalau dekat MARDI Jalan Kebun Klang, mereka buat kajian tanaman atas tanah gambut, kalau dekat Sungai Sumun mereka siasat tentang kelapa dan kelapa sawit dan koko, dan kalau kat Cameron Highlands ini mereka kaji semuanya tentang suhu hawa sederhana, tak kira jenis pertanian atau penternakan. So, Atok korek punya korek dalam internet, inilah bahan-bahan yang Atok jumpa. Sebelum korang baca cerita Atok ini, bayangkan korang ada dan sedang duduk di Cameron Highlands sepanjang tahun 1930-an sehingga kini. Enjoyyyyy.....


PENDAHULUAN

Jika korang rasa jalan berpusing sepanjang 60km sekarang yang menghala dari Tapah sukar untuk dirundingkan, bayangkan bagaimana perintis zaman dahulu mengukir jalan dengan hanya menggunakan kereta lembu pada tahun 1930-an. Dari sudut sejarah, berikut adalah beberapa daripada banyak peristiwa yang telah berlaku dari permulaannya yang sederhana di Cameron Highlands.

Dari 1896-1902, laluan sempit ke Tanah Tinggi telah dilebarkan dan diperbaiki. Sementara itu tinjauan lanjut telah dijalankan untuk mengenal pasti dataran sebenar kawasan ini. Pada tahun 1925, Sir George Maxwell melawat tanah tinggi dan memutuskan kawasan Tanah Rata dan Brinchang sekarang akan dibangunkan menjadi Stesen Bukit.

Menjelang pertengahan 1930-an, terdapat peningkatan ketara dalam kawasan baharu ini: ia kini mempunyai padang golf enam lubang, beberapa pondok, tiga rumah penginapan, pos polis, dua sekolah berasrama penuh, kem tentera, ladang tenusu, ladang rawatan kuda, tapak semaian, ladang sayur-sayuran, ladang teh, rumah rehat kerajaan dan Stesen Eksperimen Pertanian. Domain ini terus berkembang sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.

Bentuk muka Bumi Cameron Highlands yang bergunung ganang dalam tahun 1936

Penebangan hutan untuk pembinaan jalan raya dan kebun-kebun dalam tahun 1934

Banglo Persaraan yang dibina di Ringlet dalam tahun 1933

Tapak Semaian teh di Ladang Blue Valley dalam tahun 1933

Memetik daun teh di sebuah ladang teh


Sampel tanaman kentang di Lembah Tenom


Pekerja ladang bergambar di hadapan tanaman kacang pea dalam tahun 1940


Kebun kentang yang ditanam secara percubaan di Cameron Highlands dalam tahun 1940


Salah satu kebun sayur di Cameron Highlands dalam tahun 1940





Semasa Pendudukan Jepun di Semenanjung Tanah Melayu (1942–1945), hampir tidak ada pembangunan di kawasan itu. Apabila Jepun berundur pada Ogos 1945, tempat itu berubah. Terdapat minat lanjut untuk membangunkan Cameron Highlands tetapi kemajuan telah dihalang dan terhenti semasa Darurat Malaya (1948–1960). Apabila pertempuran sengit diisytiharkan tamat, dan konflik berakhir, Cameron Highlands mengalami perubahan yang berterusan dalam landskapnya. StesenBukit ini dibangunkan dengan teliti menjadi sebuah resort yang popular. Sehingga kini, banyak pembangunan masih berjalan.

Hari ini,  stesen bukit terbesar dan paling terkenal di Malaysia; bukan sahaja syurga, ia juga merupakan titik tertinggi di Semenanjung Malaysia yang boleh diakses dengan kereta. Walaupun pada masa kini pembangunan kelihatan agak serampangan yang mengakibatkan pelbagai kerosakan alam sekitar, namun tidak dinafikan Cameron Highlands masih merupakan yang paling menyegarkan berbanding dengan tanah tinggi lain di sekitar Malaysia.

PERKEMBANGAN CAMERON HIGHLANDS SEBAGAI PUSAT PENYELIDIKAN

Stesen Pertanian yang dibuka pada tahun 1926, lama sebelum jalan ke Tanah Tinggi siap, bertanggungjawab untuk menyiasat tanaman apa yang mungkin berjaya. Teh adalah pilihan yang jelas dan yang pertama ditanam. Ini diikuti kemudian oleh tanaman lain, khususnya cinchona, minyak tung dan kopi. Pakar pertanian telah bereksperimen selama enam tahun  dengan teh, kopi arabika, cinchona, strawberi, dll. Sepanjang tahun 1929-33, 600 ekar tanah ditanam dalam teh, 197 dalam kopi, 50 dalam buah pelaga, dan kira-kira 20 ekar tapak semaian dan tanaman eksperimen kecil.

Menjelang tahun 1935, jabatan ini telah memperoleh banyak maklumat daripada peladang-peladang Inggeris dan yang lainnya di Cameron Highlands dan Bukit Fraser mengenai jenis sayur-sayuran yang boleh ditanam dan  beberapa jenis varieti yang memberikan hasil terbaik.. Pengalaman berguna telah diperolehi pada beberapa perkara lain seperti berikut:

(i) Beberapa sayur-sayuran berdaun seperti salad dan kobis rosak teruk akibat hujan lebat pada musim hujan yang mana ia hanya boleh ditanam dengan jayanya di bawah perlindungan.

(ii) Pembajaan pada selang masa yang agak kerap diperlukan

(iii) Perosak dan penyakit adalah banyak dan memusnahkan dan dalam beberapa kes sangat sukar untuk memerangi. Ini terutama berlaku di Cameron Highlands di mana kawasan kecil sayur-sayuran yang berselerak secara semula jadi berfungsi sebagai titik tumpuan untuk perosak seperti cacing kerang. Kerosakan yang terhasil menyebabkan mustahil untuk mendapatkan hasil tanaman dengan pasti pada tarikh yang telah ditetapkan; akibatnya penjualan hasil, melalui organisasi seperti Koperasi, untuk pembekalan kontrak bulanan tetap pada masa ini sukar, jika tidak mustahil.

(iv) Kos pengeluaran adalah tinggi dan caj pengangkutan ke tanah pamah menambahkannya secara material, dengan hasilnya hasil yang juga boleh ditanam di dataran tidak dapat bersaing, manakala sayur-sayuran seperti kacang, daun bawang, asparagus dan lobak merah yang baik sangat mahal kerana untuk menjadi barangan mewah semata-mata selain perlu bersaing dengan import dari Amerika dan Australia, serta dengan sayur-sayuran tin yang sangat baik yang kini mudah diperolehi.

(v) Kentang tertakluk kepada penyakit serius tertentu yang boleh memusnahkan keseluruhan tanaman dengan cepat. Kentang muda sebagai kemewahan mempunyai jualan terhad pada kira-kira 12 sen setiap kati, tetapi kentang yang lebih tua tidak boleh dihasilkan pada harga untuk bersaing dengan yang diimport dari Kanada dan dijual secara runcit secara tempatan pada 8 sen kati. atau dari Jepun dan Australia pada 6 sen kati.

Pusat Penyelidikan Pertanian ini juga, melalui penyelidikan menerusi sampel-sampel tanaman dan ternakan mendapati:

Jika seorang Eropah yang menggaji buruh Asiatik ingin menyara hidup daripada 25 ekar sayur-sayuran di Tanah Tinggi, dia mestilah seorang yang mempunyai pengetahuan tentang penanaman sayur-sayuran yang merupakan operasi yang memerlukan pengalaman dan kemahiran yang tinggi, dan keupayaan untuk mengatur pasaran. Dia juga mesti memiliki rizab modal yang mencukupi untuk membolehkannya mengatasi kemunduran pada peringkat awal dan juga untuk membolehkannya menggunakan kaca (atau bahan lutsinar lain) untuk bingkai dan 'rumah'. Tanpa peralatan yang diperlukan, dia tidak boleh mengharapkan untuk berjaya. Dia akan memerlukan beberapa ternakan untuk menyediakan bukan sahaja keperluannya sendiri pada produk tenusu tetapi bekalan baja ladang. Kad pasaran Cina atau Jawa hanya bekerja di pegangan kecil mereka sendiri mungkin mencukupi untuk memenuhi taraf hidup mereka.

Justeru, adalah sukar untuk melihat bagaimana mana-mana orang Eropah boleh membuat kehidupan yang mencukupi daripada kawasan seluas 25 ekar, kecuali mungkin dari penanaman sayur-sayuran dan buah-buahan di bawah syarat-syarat yang sedia ada. 

Teh tidak boleh digunakan sebagai tanaman utama untuk pembangunan pertanian berskala kecil di Tanah Tinggi. Jika teh ditanam sebagai tanaman utama di atas 20 ekar dan daun segar itu dijual kepada kilang koperasi tempatan, atau ke ladang jiran, keuntungan kira-kira $30 setiap bulan mungkin dijangkakan. Penjualan sayur-sayuran dan hasil lain dari baki 5 ekar tidak akan menghasilkan rezeki yang mencukupi untuk orang Eropah. 

Seorang Eropah yang mempunyai pencen dan ingin 'mengusahakan tanah sebagai hobi, dan bukannya sebagai sumber mata pencarian, sudah tentu akan berada dalam kedudukan yang berbeza.

Oleh itu kesimpulannya adalah seperti berikut:

1. Teh adalah satu-satunya tanaman utama yang boleh dicadangkan untuk ditanam di kawasan seluas 200 ekar atau lebih yang telah pun terasing. Kerja eksperimen yang telah dijalankan oleh jabatan ini harus diteruskan tanpa pengampunan

2. Kemungkinan kopi masih tidak pasti. ~~ Oleh itu, satu-satunya ladang kopi percubaan kecil di ladang teh adalah satu-satunya bentuk penanaman kopi yang masih boleh disyorkan.

3. Memandangkan teh adalah satu-satunya tanaman untuk penanaman berskala besar, pengasingan selanjutnya tanah di Tanah Tinggi secara berskala 200 ekar atau lebih adalah tidak digalakkan, sehingga masa pasaran teh bertambah baik.

4. Pemberian hak milik tanah di lot kurang daripada 200 ekar kepada orang Eropah hendaklah dihadkan kepada orang-orang yang mempunyai modal yang diperlukan untuk membangunkan tanah itu dan pengetahuan yang diperlukan untuk memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya, atau kepada mereka yang mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk perbelanjaan sara hidup yang diperoleh daripada sumber yang bebas daripada tanah tersebut.

Cadangan dan kesimpulan yang dibuat oleh Pusat Penyelidikan Pertanian tersebut disambut dengan berhati-hati oleh para peladang. Ada yang berpendapat bahawa rezeki boleh diperoleh daripada pegangan seluas 25 hingga 50 ekar untuk penanaman buah-buahan dan sayur-sayuran digabungkan dengan tenusu dan ayam itik, atau sebaliknya dengan menanam teh atau kopi di sebahagian besar tanah dan menggunakan kira-kira 5 hingga 10 ekar. untuk buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Racun Serangga

Setakat Julai, 1925, penggunaan umpan beracun telah disyorkan untuk mengawal ulat-ulat di Bukit Fraser dan ini sebelum mana-mana tanah diperuntukkan untuk penanaman sayur-sayuran di Cameron Highlands.

Surat-menyurat yang berlaku dengan En. Dunman dan individu persendirian lain dengan Jabatan Pertanian menyebabkan Jabatan menasihatkan penggunaan umpan dedak arsenik. Seorang petani, pemastautin di Cameron Highlands, telah menghubungi Dr. Tempany, Pengarah Pertanian ketika itu, meminta penjelasan berkaitan kitaran hidup ulat. Dr. Tempany memberikan formula komposisi umpan beracun untuk kegagalan kaedah kawalan ini yang telah dialami,

Dalam “An Outline of Malayan Agriculture” yang ditulis oleh En. D. H. Grist dari Jabatan Pertanian yang diterbitkan  di muka surat 218: —

“Catworms mungkin dikawal dengan umpan beracun dan  mengumpul dengan tangan. Umpan tersebut terdiri daripada Pals Green dan dedak Bran dicampur dalam bahagian atau nisbah 1 lb. Pals Green kepada 50 lb.dedak Bran. Campuran ini hendaklah disediakan dengan hanya air yang mencukupi untuk melembapkannya dan hendaklah ditaburkan pada kadar 10 lb. berat kering setiap ekar. Pengagihan perlu dilakukan pada waktu petang, sehari atau dua hari sebelum menanam. Pengumpulan tangan boleh dilakukan selepas keadaan mula gelap apabila ulat mula makan dedaun.

Terdapat juga penyelidik persendirian yang juga petani di Cameron Highlands yang memaklumkan dapatan kajiannya. Formula En. Sharma terdiri daripada 15 paun dedak dicampur dengan tiga perempat paun arsenik putih dan dua hingga tiga pain molase. Tambah beliau, petani perlu melakukan penyemburan racun serangga ini  dua permohonan setahun. Justeru, jika maklumat penuh yang diperolehi dalam kaedah kawalan disediakan, para petani akan menghasilkan penjimatan yang besar dalam kos perbelanjaan. Adalah menarik untuk diingat bahawa petikan berikut muncul dalam memorandum mengenai kemungkinan pertanian Cameron Highlands yang diterbitkan Oktober 1935.

“Perosak dan penyakit adalah banyak dan memusnahkan. Dalam beberapa kes, sangat sukar untuk memerangi. Ini adalah benar terutamanya di Cameron Highlands di mana kawasan kecil sayur-sayuran secara semula jadi berfungsi sebagai titik kepadatan untuk perosak seperti cacing kerang.”’

Baja Tanaman

Dari segi pertanian, stesen ini cuba menunjukkan jalan kepada penanam Tanah Tinggi dengan kaedah yang lebih ekonomik dan cekap. Penggunaan kompos sayur-sayuran dan baja haiwan keluaran tempatan berbanding baja yang dibeli adalah disyorkan, tetapi penanam Cina menggeleng-gelengkan kepala dan menggambarkan sistem itu sebagai "terlalu lambat dan terlalu menyusahkan." Baja ikan, walaupun mahal, menghasilkan hasil yang cepat—dan keuntungan besar dalam sayur-sayuran Highlands adalah untuk dibuat di Tanah Melayu hari ini

Bermula pada tahun 1938, satu siri eksperimen sayur-sayuran yang komprehensif telah dimulakan dan banyak maklumat telah terkumpul menjelang tahun 1941 mengenai kaedah penanaman yang paling berjaya, mengawal perosak, dan jenis yang paling sesuai untuk penanaman tempatan. Siasatan juga dijalankan pemasaran antarabangsa, pembungkusan dan pengangkutan, tetapi perang Jepun menghalang penyiapan dan tindakan-tindakan tersebut.

Pameran 

Spesimen dari Stesen Pertanian di Cameron Highlands ke Pameran Pertanian dan Hortikultur  (MAHA) di Kuala Lumpur dalam tahun 1942 benar-benar menyapu bersih kemenangan dalam bahagian Ayam itik. Baka-baka ayam jenis Rhode Island Red, Silver Light Sussex, White Leghorn dan White Turkey dipamerkan. Semua varieti dalam bahagian ini termasuk, telur "A" gred Rhode Island Red dan Leghorn telah diberikan anugerah istimewa.

Anak benih Cinchona dan Cinchona, benih, bunga, daun, kulit podana, dari mana kina diekstrak, menimbulkan banyak minat. ' Pameran minyak Tung juga merupakan satu-satunya jenis dalam kategori minyak itu sendiri. Buah-buahan, daun dan bunga  jenis buah-buahan Cameron Highlands yang terkenal seperti sitrus, tomato pokok, buah anggur, pear dan pic serta sayur-sayuran yang ditanam . di sana menarik perhatian ramai. Bahagian hortikultur ditempatkan lebih tinggi daripada pameran lain. Teh dan kopi Highlands terkenal pelbagai jenis turut dipamerkan.

Dalam tahun 1944, ketika Pendudukan Jepun, daripada tanah keseluruhan tanah di stesen ini, 50 ekar dikhaskan untuk penanaman teh manakala selebihnya digunakan untuk penanaman sayur-sayuran, penternakan babi dan ayam serta penanaman pelbagai jenis tumbuhan dan bunga. Beberapa jenis pokok dan tumbuhan termasuk pain dibawa dari Jepun suatu ketika dahulu, berkembang dengan baik di Tanah Tinggi ini.

Penghasilan Teh Hijau

Proses baharu menukar teh merah kepada jenis hijau yang digunakan oleh orang Jepun telah diperkenalkan di Stesen Eksperimen Pertanian Cameron Highlands dan terbukti sangat berjaya, berdasarkan hasil yang diperolehi.Teknik dan proses penghasilan teh hijau diguna pakai daripada Jepun. Daun terlebih dahulu disterilkan, selepas itu daun-daun itu dikeringkan, dipotong mengikut saiz standard, digulung dan akhirnya kering semula. 

Selepas perang, 1946, Stesen Pertanian di Cameron Highlands ini sekali lagi menjadi tumpuan sebagai pusat pembiakan baka babi, kambing tenusu dan baka ayam import di Tanah Melayu,  Di dalam kandang-kandangnya terdapat lebih daripada 100 ekor babi hutan,  dan babi-babi yang membawa berdarah juara English Royal Show. Beberapa ratus ekor ayam Leghorns putih dan Rhode Island Red hidup subur dalam suasana sejuk di Cameron Highlands. Rekod kecemerlangan stesen ini cukup membanggakan kerana seekor ternakan babi hutannya mencapai berat  450 paun, juga seekor ayam penelur baka Rhode Island Red yang mencapai rekod 300 telur dalam setahun. Stesen itu berharap untuk mengimport kambing tenusu pedigree  dari England untuk tujuan pembiakan dan pemerahan susu. Dengan ini, Jabatan Pertanian berharap akan membantu menyelesaikan masalah membekalkan Tanah Melayu dengan susu segar.

Menjelang tahun 1950, pelbagai jenis sayur-sayuran baharu telah diperkenalkan di Cameron Highlands dalam eksperimen untuk meningkatkan pengeluaran Tanah Tinggi.  Baka-baka benih baharu  bit, kacang Perancis, lobak, kacang hijau,  polong, timun, salad, sum-sum sayuran, kembang kol, saderi, lada, dan jagung manis yang ditempah dari Amerika Syarikat, Kanada, India, Jawa, Belanda, Australia dan China, diuji di Stesen Pertanian di Tanah Rata di Camerons Highlands.

Buah-buahan termasuk banyak jenis baharu, tumbuh subur di Tanah Tinggi Cameron. Penanaman buah sitrus secara eksperimen, limau dan buah anggur yang baik, oren berkulit gembur dari jenis Cina dan jenis oren lain yang menghasilkan jus yang baik dan manis. Terkini, eksperimen dengan pokok anggur yang diimport tumbuh subur di bawah keadaan terkawal di Cameron Highlands.Terdapat 10 baka benih berlainan yang sedang ditanam pada tiga altitud berbeza—3,000 kaki 4,000, 5000 kaki dari paras laut oleh sebuah syarikat persendirian pada tahun 2006.

Cetusan idea untuk menjadikan bekas stesen penyelidikan kepada taman agroteknologi datang daripada Menteri Pertanian Datuk Dr Effendi Norwawi.  The Agrotechnology Park sebenarnya adalah stesen penyelidikan tertua yang dibuka pada 1926 oleh British yang kemudiannya menyerahkan taman itu kepada  Institut Penyelidikan dan Kemajuan Malaysia (MARDI)kira-kira 22 tahun lalu. Memandangkan Cameron Highland merupakan destinasi pelancongan yang popular, MARDI telah meneruskan idea untuk menjadikannya sebagai Taman Agroteknologi. Taman itu kini menerima 100,000 pengunjung setiap tahun.

Taman agroteknologi terbahagi kepada enam kawasan utama: Taman Inggeris, Taman Herba, Taman Orkid, Taman Mawar, pusat penyelidikan dan pusat maklumat, di mana pelancong juga boleh membeli cenderamata. Taman Agroteknologi Mardi adalah rumah kepada 40 jenis bunga ros, 10 strawberi, 100 buah sitrus, sekurang-kurangnya enam jenis anthurium, empat jenis epal, dan pear dan kesemak. Taman ini menempatkan 40 jenis bunga ros, 10 strawberi, 100 buah sitrus, sekurang-kurangnya enam jenis anthurium, empat jenis epal dan pear serta persimmon. 

Taman seluas 42 hektar bernilai RM8 juta itu mempunyai enam kawasan: 

  • Taman Ros, 
  • Taman Orkid, 
  • Taman dan Bungaan Inggeris, 
  • Taman Herba 
  • Pusat Penyelidikan
  • Pusat Maklumat dan Cenderamata.
















Sejarah Rumah Rehat dan Halting Bungalow di daerah Jempol

Salam buat semua. Hari ini hari Jumaat. Atok baru sahaja balik selepas menunaikan solat Jumaat. Di kejauhan terdengar bunyi guruh dan seseka...