Selasa, 11 Jun 2013

Banjir di Batu 9 Kebun Baharu

WILAYAH
Sentral: Isu banjir Kampung Batu 9 selesai
2010/03/04 - 22:55:44 PM Oleh Hafizzul Mohamad Cetak Emel Kawan

20 keluarga menetap di Jalan Masjid jalani kehidupan lebih sempurna SIJANGKANG: Kira-kira 20 keluarga yang menetap di Jalan Masjid, Kampung Batu 9, Kebun Baru, Telok Panglima Garang di sini kini boleh menjalani kehidupan lebih sempurna dan tidak lagi perlu bimbang dengan masalah banjir yang sebelum ini menghantui mereka setiap kali musim hujan.
Masalah sistem perparitan yang didakwa tidak diselia secara sempurna sebelum ini menyebabkan penduduk menderita akibat masalah banjir sejak bertahun lalu.
Rintihan mereka pernah disiarkan Sentral pada 8 Februari lalu.

Berikutan itu, wakil penduduk, Subbahi Mujer, 57, berterima kasih kepada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) daerah Kuala Langat yang menyenggara parit di kampung itu baru-baru ini.
"Alhamdulillah, selepas hampir berbelas tahun kami menghadapi kesukaran berikutan banjir yang sering berlaku di sini, akhirnya ia diatasi atas sikap prihatin JPS.
"Penduduk kini boleh menarik nafas lega dan tidak perlu lagi menunda tarikh bagi sebarang kenduri-kendara.
"Malah, pelajar juga tidak perlu menumpang di rumah rakan yang tidak dinaiki air ketika menunggu banjir di rumah mereka surut," katanya kepada Sentral yang meninjau semula ke kawasan penempatan itu semalam.
Kampung Batu 9 itu didiami kira-kira 8,000 penduduk dan sering dinaiki air ketika musim hujan akibat sistem perparitan tidak disenggara dengan sempurna.
Subbahi seterusnya meminta jasa baik JPS agar turut menjalankan pemantauan dan menyelenggara beberapa lokasi lain di sekitar kawasan itu bagi mengelakkan kejadian sama berulang.
"Bagi memastikan masalah banjir tidak berulang pada masa depan, saya rasa ada baiknya jika JPS melakukan penyelenggaraan parit secara berkala," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sejarah Rumah Api Bukit Jugra

Assalamualaikum semua. Aku minta maaf kerana dah berbulan tak menulis apa-apa dalam blog ini. Mesti korang rindu pakcik kan,kan,kan. Bukann...